Wijn bij pasta: welke combinaties zijn lekker?

Er is niets lekkerder dan een bijpassende wijn bij jouw zelfgemaakte Italiaanse pasta. De variatie wijn bij pasta is bijna oneindig. Maar welke wijn past bij welk pastagerecht? In deze blog vertellen wij jou alles over de lekkerste combinaties. Uiteraard geven we je ook direct heerlijke Italiaanse wijnen uit ons assortiment. Benieuwd? Lees snel verder.

Tip: Wil jij wijn bij pasta combineren? Kijk dan niet naar de pasta, maar naar de pastasaus. Bij elke pastasaus past weer een andere wijn beter.

Welke wijn bij pasta bolognese?

Welke wijn past er het beste bij een pasta met een tomatensaus? Pasta bolognese is een rijk gevulde saus en hoe rijker de saus is, des te sterker de wijn kan zijn. Ga voor een fruitige rode wijn of een frisse witte wijn. Het pastagerecht en de wijn zijn dan namelijk complementair aan elkaar.

Ons wijnadvies: Wil jij de pasta bolognese met rode wijn erbij drinken? Kies de Sollione Primitivo del Salento of de Ripa della Mandorle. Drink je liever een witte wijn bij pasta bolognese? Dan smaakt een Verdicchio dei Castello of een Cesari Pinot Grigio erg goed.

Welke wijn bij pasta carbonara?

Maak jij een pastagerecht met kaas, kies dan voor een echt Italiaanse Parmakaas. Kaas is vol, (licht) pikant en vettig van smaak. Maar welke wijn past bij pasta carbonara? Bij een pasta met kaas smaakt een volle witte wijn, een witte wijn met een licht zoetje of een soepele rode wijn erg goed. Kaas en wijn met veel tannine gaan niet goed samen.

Ons wijnadvies: Wil je graag rode wijn bij pasta carbonara? Kies voor een Montepulciano d’Abruzzo Farina of een Devenis Primitivo. Wil je liever witte wijn bij dit pastagerecht? Kies voor een Astica Chardonnay of een Peter Zemmer Gewürztraminer.

Welke wijn past bij pasta vongole?

Maak jij een pasta met een saus van zeevruchten of vis? Bij mosselen, inktvis, garnalen of vissoorten is een witte wijn de beste keuze. Rode wijn en vis gaan over het algemeen niet goed samen. Rode wijn bevat doorgaans veel tannine en deze tannine zorgt voor een onprettige smaak in combinatie met de eiwitten in de vis. Betekent dit dat je nooit rode wijn bij vis kan drinken? Nee hoor, een soepele rode wijn met weinig tannine kan prima bij vis.

Ons wijnadvies: Wil je graag witte wijn bij pasta met vis? Kies dan bijvoorbeeld een Klein Avontuur wit of een Verdicchio dei Castello di Jesi.

Wil je graag een rode wijn bij pasta met zeevruchten of vis? Zoek dan een wijn van de druif Pinot Noir of een wijn uit het Rhône gebied in Frankrijk. Let wel op: serveer de rode wijn iets koeler, 16 graden is perfect.

Welke wijn bij pasta pesto?

Pesto heeft een frisse smaak en is daarom erg lekker te combineren met een frisse witte wijn. Wijn van de witte druiven Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Vermintino en Grüner Veltliner is zeer geschikt voor een pasta met pesto.

Ons wijnadvies: Een witte wijn van Peter Zemmer Pinot Grigio , Verdicchio dei Castello di Jesi of een Paul Mas Des Mas Chardonnay & Viognier.

Welke wijn past bij welk gerecht? Wijnbroeders helpt!

Ben jij een liefhebber van de Italiaanse keuken? Bij Wijnbroeders ben je aan het juiste adres voor de perfecte wijn. Bestel jouw bijpassende wijnen online bij Wijnbroeders. Ben je benieuwd op welke temperatuur je de wijn het beste kunt schenken? Lees dan eens onze blog over de temperatuur van wijn.