Pinot Noir

Pinot Noir( Frankrijk) ook wel Spätburgunder (Duitsland) genoemd is het meest op zijn gemak in een mild klimaat, met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten. Pinot Noir, zegt men, is de blauwe druif waar wijnliefhebbers uiteindelijk het meest van gaan houden. Het is geen gemakkelijke druif. Niet voor de beginnende wijndrinker, maar ook niet voor de mensen in de wijngaard en wijnkelder.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van Pinot Noir druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, voordelig bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

Pinot Noir: Smaak

De Pinot Noir wijn is relatief licht. In de mond is Pinot Noir meestal vrij strak door zijn fijne, hoge zuren maar niet door de tannines, want die zijn relatief laag. Een goed wijn van Pinot Noir heeft een  fijne geur van rood fruit, vooral aardbeien, variërend van kleine bosaardbeitjes tot aardbeienjam. Veel Pinots hebben een typische geur van gekookte bieten. Zijn lichtheid  is voor de beginnende wijndrinker meestal wennen, maar juist de combinatie van lichtheid en elegantie, gepaard met diepgang, maakt hem zo geliefd bij bedreven wijndrinkers. Als Pinot Noir ouder wordt ontwikkelt hij een bijzondere, diepe, zoetige geur met rijpe herfst-aroma`s zoals wild en kreupelhout. In de Nieuwe Wereld is de Pinot Noir zwoeler, minder zuur, vaak met een bittertje. In een warm klimaat zelden verfijnd.

Regio`s van Pinot Noir

Al eeuwen staat de Pinot Noir in de Franse gebieden Bourgogne. Maar ook in de Loire en Elzas, en in de Champagne is het al lang dé rode druif die aan de basis staat van grote Champagnes!  In Italië is hij bekend als Pinot Nero en in Duitsland verrast hij menigeen steeds vaker als Spätburgunder. In landen als Zuid-Afrika en Australië kom je Pinot Noir mondjesmaat tegen. Alleen op de koelste plekken lukt het om mooie resultaten te behalen. In Californië is de druif een hit sinds de film Sideways. Nieuw-Zeeland, Oregon en Washington State behalen door hun milde klimaat meer succes.

Geschiedenis van Pinot Noir

Pinot noir –Spätburgunder in Duitsland, Blauburgunder in Oostenrijk en in Alto Adige, en Pinot Nero in de rest van Italië– is met zekerheid een zeer oud druivenras. Het is goed mogelijk dat de druif die al in de eerste eeuw na Christus door Columella in zijn De Re Rustica werd beschreven als zijnde van de Bourgogne, Pinot Noir was. Hij kan het in ieder geval niet hebben gehad over een druif die door de Romeinen zou zijn meegenomen, want geen druif uit het zuiden heeft enige gelijkenis met het blad van Pinot Noir. Men vermoedt dan ook dat Pinot Noir ontstaan is in noord-oost Frankrijk en niet ver af staat van een wilde druif.

Eigenlijk kunnen we niet spreken van Pinot Noir als druivenras, maar moeten we het hebben over Pinot, Tout Court. De variëteit is Pinot en die heeft vele gezichten. DNA-onderzoek van Carole Meredith (UC Davis) heeft aangetoond dat Pinot Noir, Pinot Gris en Pinot Blanc allen genetisch identiek, ze verschillen enkel qua kleur. Pinot Meunier, vooral bekend (als onderdeel) van Champagne, en Frühburgunder, een in Duitsland (Rheinhessen en Ahr voorop) steeds populairder wordende vroeger rijpende variant, zijn bekende mutaties van Pinot, zoals die er nog velen meer heeft.

Aanbevolen

We hebben niet zo veel Pinot Noir wijnen in ons assortiment maar geven hierbij een 3-tal die de moeite waard zijn.

La Forge Estate Pinot Noir uit Frankrijk heeft een diep, heldere rode kleur. Het boeket geeft elegante geuren van aardbeien, kersen en zachte specerijen. Een mooie volle Pinot Noir met licht aardse tonen en zachte tannines met een lange afdronk.

Stoneleigh Pinot Noir uit Nieuw- Zeeland heeft in de aroma vleugen van kers, framboos en pruim. Mooie rijpe smaken van rode- en zwarte vruchten. Deze wijn is op zijn lekkerst bij temperatuur van 16 graden en kan dan ook verrassend zijn bij een frisse salade.

Peter Zemmer Pinot Noir Rollhütt daarvan is 70% 12 maanden gerijpt in grote vaten van Frans eiken, de overige 30% wordt in gebruikte Barrique vaten gerijpt gevolgd door een flesrijping van 6 maanden voordat de wijn voor de verkoop wordt vrijgegeven. De wijn is harmonieus, sappig, elegant en heeft een duidelijke fruitig karakter. De kleur is robijn – tot granaatrood en in de neus heeft hij bessen en kersen en is hij rijp en verleidelijk. In de mond is de wijn zacht maar vol body en zeer fruitig.