Grenache

De Grenache of eigenlijk Garnacha is afkomstig uit Spanje en de op een na meest verbouwde druivensoort ter wereld De druif loopt vroeg uit en kan in gebieden met een relatief lange groeicyclus een krachtig suikergehalte bereiken. De wijnen zijn lichter van kleur dan andere rode wijnsoorten. Vooral in het Franse Rhônedal brengt deze soort geconcentreerde, volle en kruidige rode wijnen voort. De Grenache druif wordt vaak gebruikt als mengdruif voor rosé`s

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van Grenache druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen.  Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Grenache

Grenache: Smaak

De Grenache geeft de nodige fruitigheid zoals bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit en kruidigheid zoals venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember,de wijn bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment, hij is bijna grijs van kleur, waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Daarnaast kan hij een perfecte aanvulling vormen op andere druiven zowel vanwege z’n fruitigheid als kruidigheid: in combinatie met de Tempranillo worden fantastische rode wijnen gemaakt; een combinatie met de Cinsault zien we vaak in de rosé-grootheden uit de Provence.

Regio`s van Grenache

De Grenache heeft een warm, droog klimaat nodig met overvloedige zonneschijn. Hij groeit in Franse en Spaanse wijngaarden langs de Middenlandse Zee. In Frankrijk groeit de Grenache in de Rhône vallei en wordt hij vaak, samen met een een serie andere druiven, in de Château-Neuf-du-Pape gestopt. Verder naar het zuiden, in Roussillon, is hij voorgeschreven als belangrijkste ingrediënt voor de zoete Vin Doux Naturels als Banyuls en Maury. In Tavel en in de Languedoc maken de wijnboeren er pittige rosé van. En uiteraard zijn ook verscheidene wijnmakers uit de Nieuwe Wereld vol enthousiasme op deze ‘nieuwe’ rode krachtpatser gedoken. De Australiërs zijn waarschijnlijk het verst gevorderd en mengen Grenache graag met hun Shiraz of maken er hun eigen ‘port’ van.

Geschiedenis van Grenache

Grenache is van origine Spaanse druif (Garnacha) met een heel eigen karakter en een grote opbrengst en een hoog suikergehalte, resulterend in stevige, geconcentreerde wijnen met een hoog alcoholgehalte. De Garnacha druif is de meest verbreide blauwe druif in Spanje. Op arme grond met een geringe opbrengst en oude wijnstokken kan men er echter ook rode geconcentreerde wijnen van maken. Daarnaast zijn er een aantal andere interessante 100% Garnacha tinta wijnen die zeker ook het proberen waard zijn. Garnacha wijnen combineren goed met pittige vleesgerechten, geroosterd vlees en worst.

Aanbevolen

We hebben een 3-tal wijnen voor u geslecteerd waarbij de Grenache druif een van de druiven is die als aanvulling of in combinatie voorkomt met andere druiven.

Château de Tresques Côtes du Rhône heeft een heldere paarse kleur met een bouquet van rood fruit. In de neus kruiden van zwarte pepers en leer. In de smaak een mooie volle wijn, kruidig, pepertje en wat rood fruit.

Château Saint-Roch Syrah-Grenache  is gemaakt van geconcentreerde druiven van oude wijnranken en is prachtig vol, maar zacht.  Een geur van rijp rood fruit, met een smaak van bramen en iets kers. De soepele maar aanwezige tannines samen met de mooie kruidige afdronk met iets laurier maken deze wijn tot een echte sensatie

El Meson Rioja Rosado is een smaakvolle rosé mett een vleugje kruiden. De wijn krachtig en breed. In de afdronk vindt u een fijn aantrekkelijk zuurtje.