biologisch

Biologisch

De biologische wijn in ons assortiment is geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. In het productieproces van biologische wijnen worden chemische hulpmiddelen vervangen door natuurlijke stoffen. Deze natuurlijke stoffen komen – anders dan chemische middelen niet direct terecht in het sap van de druif en zijn daarom in vele mindere mate terug te vinden in de uiteindelijke wijn.
 

Organica Blanco 2016

Spanje | La Mancha
6,45 p.st.
Biologisch Organica Tempranillo

Organica Tempranillo 2017

Spanje | La Mancha
6,45 p.st.
organica rosé

Organica Rosé 2016

Spanje | La Mancha
6,45 p.st.

Crudo White Organic 2018

Italië | Sicilië
10,95 p.st.
9,95 p.st.

Ziobaffa Pinot Grigio 2017

Italië | Sicilië
8,95 p.st.
6,95 p.st.
7,45 p.st.
12,99 p.st.

Biologische wijn

Gezonde bodem

Een gezonde bodem is één van de belangrijkste factoren in biologische wijnbouw, de bodem is de basis voor de wijnstok. Er wordt voeding gebruikt in de vorm van compost, de bodem krijgt voedingstoffen waaronder mineralen. Er ontstaat een grondsoort die rijk is aan organismen, denk aan wormen en goede bacteriën.  Ook worden er vaak gewassen, planten en/of kruiden aangeplant tussen de wijnstokken om onkruid terug te dringen en de biodiversiteit te stimuleren. Een bijvoorbeeld hiervan zijn rozen, deze zorgen ervoor dat wespen zich focussen op de geur van rozen in plaats van de druiven en is de kans op infectie kleiner.

Hogere kosten

Biologische boeren focussen zich in tegenstelling tot de gangbare wijnbouw op het voorkomen van ziekte, schimmels en bacteriën in de wijngaard. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor meer ruimte en luchtcirculatie tussen de stokken om ziektes en schimmels te voorkomen. Biologische wijnbouw kent over het algemeen hogere kosten, strenge regulaties weerhouden veel boeren ervan om duurzaam te produceren, toch verdiend het zichzelf terug. De prijs van de wijn is weliswaar hoger omdat het productieproces arbeidsintensiever is maar de omgeving profiteert van deze manier van werken. Er worden immers geen chemische middelen in omloop gebracht, die opgeruimd hoeven te worden. Het is beter voor de aarde en de omgeving.

Sulfiet

Hoewel het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet is toegestaan mag er wel sulfiet worden toegevoegd. De hoeveelheid sulfiet die toegevoegd mag worden is overigens wel minder, niet meer dan tweederde van de toegestane hoeveelheid voor gangbare wijn. In veel biologische wijnen wordt overigens nauwelijks sulfiet toegevoegd. Daarnaast wordt de wijn nauwelijks gefilterd met als doel veel smaak te behouden. Productiemethodes zoals thermovinificatie en pasteurisatie worden zo min mogelijk ingezet, omdat dit de kwaliteit van wijn niet ten goede komt. Als een niet biologische wijnboer er voor kiest om biologisch te gaan verbouwen duurt het minimaal 3 jaar na de omschakeling voordat er een certificaat wordt afgegeven. Ze moeten dan wel aan strenge eisen voldoen.

Steeds meer biologisch

Steeds meer wijnboeren kiezen voor biologisch omdat dit echt bijdraagt aan de kwaliteit van de wijn, mits de wijnmaker ook goede vaardigheden heeft natuurlijk. Veel biologische wijnen zijn afkomstig uit Spanje, het zuiden van Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk en California. Vaak in gebieden waar het klimaat droog is, en waar er dus minder risico is op ziektes.