biologisch

Biologisch

Wijnbroeders heeft een breed aanbod in wijnen waaronder deze biologische wijn. De biologische wijn is met zorg geselecteerd door Wijnbroeders. Op deze pagina vindt u een duidelijk overzicht van de kenmerken van biologische wijn. Mocht u naast de biologische wijn nog opzoek zijn naar een andere wijn, dan bent u bij Wijnbroeders aan het goede adres.

Biologische wijn online kopen

U kunt uw biologische wijn gemakkelijk online kopen bij Wijnbroeders. Bij Wijnbroeders stelt u zelf uw doos samen. Dit kunnen alleen wijnen zijn uit dit overzicht van biologische wijn maar ook één van onze andere wijnen, zoals bijvoorbeeld rode wijn of witte wijn. Kunt u wat hulp gebruiken bij het selecteren van uw wijnen, dan kunt u Wijnbroeders om advies vragen. Wijnbroeders is telefonisch bereikbaar op +31 (0)343 44 79 24. Wijnbroeders helpt u graag bij het kiezen van de juiste wijn en bij alle overige vragen.

 

Biologische wijn

Gezonde bodem

Een gezonde bodem is één van de belangrijkste factoren in biologische wijnbouw, de bodem is de basis voor de wijnstok. Er wordt voeding gebruikt in de vorm van compost, de bodem krijgt voedingstoffen waaronder mineralen. Er ontstaat een grondsoort die rijk is aan organismen, denk aan wormen en goede bacteriën.  Ook worden er vaak gewassen, planten en/of kruiden aangeplant tussen de wijnstokken om onkruid terug te dringen en de biodiversiteit te stimuleren. Een bijvoorbeeld hiervan zijn rozen, deze zorgen ervoor dat wespen zich focussen op de geur van rozen in plaats van de druiven en is de kans op infectie kleiner.

Hogere kosten

Biologische boeren focussen zich in tegenstelling tot de gangbare wijnbouw op het voorkomen van ziekte, schimmels en bacteriën in de wijngaard. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor meer ruimte en luchtcirculatie tussen de stokken om ziektes en schimmels te voorkomen. Biologische wijnbouw kent over het algemeen hogere kosten, strenge regulaties weerhouden veel boeren ervan om duurzaam te produceren, toch verdiend het zichzelf terug. De prijs van de wijn is weliswaar hoger omdat het productieproces arbeidsintensiever is maar de omgeving profiteert van deze manier van werken. Er worden immers geen chemische middelen in omloop gebracht, die opgeruimd hoeven te worden. Het is beter voor de aarde en de omgeving.

Sulfiet

Hoewel het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet is toegestaan mag er wel sulfiet worden toegevoegd. De hoeveelheid sulfiet die toegevoegd mag worden is overigens wel minder, niet meer dan tweederde van de toegestane hoeveelheid voor gangbare wijn. In veel biologische wijnen wordt overigens nauwelijks sulfiet toegevoegd. Daarnaast wordt de wijn nauwelijks gefilterd met als doel veel smaak te behouden. Productiemethodes zoals thermovinificatie en pasteurisatie worden zo min mogelijk ingezet, omdat dit de kwaliteit van wijn niet ten goede komt. Als een niet biologische wijnboer er voor kiest om biologisch te gaan verbouwen duurt het minimaal 3 jaar na de omschakeling voordat er een certificaat wordt afgegeven. Ze moeten dan wel aan strenge eisen voldoen.

Steeds meer biologisch

Steeds meer wijnboeren kiezen voor biologisch omdat dit echt bijdraagt aan de kwaliteit van de wijn, mits de wijnmaker ook goede vaardigheden heeft natuurlijk. Veel biologische wijnen zijn afkomstig uit Spanje, het zuiden van Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk en California. Vaak in gebieden waar het klimaat droog is, en waar er dus minder risico is op ziektes.