Shiraz

Syrah of Shiraz is hot. Vast omdat hij de redding lijkt te worden van hete wijnstreken. Zuid-Afrika bijvoorbeeld, probeerde het met Cabernet en zelfs Pinot Noir. Maar de resultaten met Syrah zijn veel indrukwekkender. De Syrah druif of Shiraz zoals hij in Australië wordt genoemd is rond 1990 aan zijn opmars begonnen.  Doordat de wijnen uit Bordeaux sterk begonnen te stijgen van prijs kwamen andere wijnen onder de aandacht. Zo ook de wijnen uit de Rhône streek waar Syrah zijn hoogtepunt bereikt in de AOC Hermitage en Côte-Rôtie. Tegelijkertijd werden de wijnen uit warmere streken ook populairder. Ook Australië begon toen te beseffen welke prachtige resultaten ze konden bereiken met de Shiraz.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van Syrah of Shiraz druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, voordelig bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Shiraz

Syrah of Shiraz: Smaak

Het is gebruikelijk om aan Syrah een fractie (witte) Viognier tot te voegen voor wat bloemenparfum. De Syrah is krachtig en ferm. De meest Syrahs hebben een zachte fruitigheid van rijpe pruimen, `bezweet zadel`, zwarte peper, lelie, gebrand rubber of teer. Pittige specerijen vallen op, net als soms een alcoholische afdronk. Shiraz uit de nieuwe wereld is nog kruidiger, zwoeler en meer jamachtig dan een klassieke Syrah. Die eerste heeft ook veel vaker tonen van leer, donkere chocolade en drop. Bovendien zorgt meer alchohol voor een krachtiger, rondere structuur. Toch heeft de Shiraz frisse zuren en daarmee een opvallende elgantie en opwekkendheid.

Regio`s van Syrah of Shiraz

De wortels van deze druif liggen in Noord-Rhône. Al decennia maken ze daar wijnen van honderd procent Syrah. De druif ging verder naar de Zuid-Rhône en Languedoc. Daar mengen wijnhuizen hem met onder meer Grenache en Mourvèdre. Syrah staat overal. In Zuid-Afrika, Chili en al wat langer in Australië maakt hij faam, overigens vaak geschreven als Shiraz.

Geschiedenis van Syrah of Shiraz

Over de herkomst van deze druif bestaan enkele legenden. Werden de eerste wijnranken op de heuvel van Hermitage in de Rhône aangeplant door St. Patrick of werden ze geplant door de terugkerende kruisridder Gaspard de Stérimberg? Ontstond de Syrah druif in Perzië en is de naam ontleend aan de stad Shiraz? Of was de bakermat Egypte en kwam hij via het Siciliaanse Syracuse terecht in het Rhônegebied, waarbij hij onderweg zijn naam kreeg? Of is Syrah in het noordelijke Rhônegebied ontstaan en er gebleven? Deze laatste theorie blijkt de juiste te zijn.

Aanbevolen

We hebben voor u een 4-tal wijnen geselecteerd op grond van verschillende wijngebieden uit de oude en de nieuwe wereld en een menging van andere wijnen met de Syrah of Shirazdruif.

Château de Tresques Côtes du Rhône AOP uit Frankrijk heeft een heldere paarse kleur met een bouquet van rood fruit. In de neus kruiden van zwarte pepers en leer. In de smaak een mooie volle wijn, kruidig, pepertje en wat rood fruit.

Domaine de Montbayon Vacqueyras AOP uit de Rhône in Frankrijk heeft een diep donker rode kleur. Aroma’s van klein rood fruit, zwarte bessen compote en in de jonge jaren viooltjes. Na het ouderen ontwaart zich elegante aroma’s van liquer en specerijen. Verder een delicate, complex en vol stevige wijn met harmonieuze tannines en een zeer lange afdronk.

Antu by Ninquen Syrah DO uit Chili met een diepe robijnrode kleur en aroma van rijpe zwarte kersen, bramen,bessen, vanille en ceder. Deze krachtige wijn, vol met rijpe en zoete tannines die zorgt voor een buitengewone balans en textuur, met een complexe smaak en een lange afdronk.

Lorimer Shiraz uit Australië  een zeer kruidige en complexe wijn, met elementen als rijpe pruimen en zwarte bessen afgewisseld met karakteristieken van koffie en karamel. Een heerlijke complete wijn die aan tafel een uitstekende combinatie zal vormen met stevige gerechten.