Sangiovese

Sangiovese betekent letterlijk : bloed van jupiter, maar wie Sangiovese is en waar hij van afstamt, daarvoor is men het nog lang niet eens. Hoe dan ook langzaamrijpende Sangiovese gedijt heel goed in het warme klimaat van Toscane en omgeving. Het is nog niet zo lang geleden dat de gemiddelde wijnliefhebber liever zijn autoruiten ontdooide met een flesje Sangiovese. Ongeïnspireerde wijn die vaak ook nog eens was gemengd met het sap van andere, toevallig bij elkaar geraapte druiven. Die treurige tijden van de Sangiovese zijn sinds een jaar of 20 gelukkig voorbij. De Italianen hebben hun Sangiovese als een kwaliteitsdruif herontdekt. Hij is inmiddels in een internationale concurrentiestrijd beland met Franse iconen als Merlot en Cabernet Sauvignon.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van de Sangiovese druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

Sangiovese

Sangiovese: smaak

De Sangiovese is qua smaakintensiteit middelzware wijn. In de mond aan de strakke kant door veel zuur en tannine maar tegelijkertijd zacht door rijp, sappig fruit. Veelal `drogend` in de afdronk. De aroma`s zijn roodfruitig zoals kers, rode bessen, ook pruim, aards soms met kruidkoek door rijping op hout, soms ook licht bloemig. In de tradionele stijl is de Sangiovese wat boers, aardser en stroever, een echte eetwijn. In de moderne, stijl  lichter, fruitig en vooral soepel. De Sangiovese wordt steed vaker gecombineerd met Cabernet Sauvignon, die een extra shot fruit, kleur, stevigheid, tannine en body toevoegt.

Regio`s van de Sangiovese

Uiteraard kent Italië de hoogste productie van zo’n 70.000 hectare met als voornaamste gebieden Toscane, Emilia-Romagna, Marche en Umbrië. Maar ook in het Franse Corsica wordt dit ras verbouwd en wel op zo’n 1.300 hectare. Hier wordt de druif Nielluccio genoemd en komt voornamelijk voor in de regio Patrimonio in het noorden van Corsica. Deze druif komt ook voor in Argentinië met 2.300 hectare, Californië met 800 hectare en in kleine hoeveelheden in Zwitserland, Malta, Turkije, Zuid-Afrika en Israël.

Geschiedenis van de Sangiovese

Dit ras wordt voor het eerst genoemd rond 1600 in een verhandeling van Giovanni Vettorio Soderini over wijnbouw in Toscane en wel onder het synoniem Sangiogheto. De naam komt vermoedelijk van sanguis Jovis ofwel bloed van Jupiter, een door de monniken van Santacangelo di Romagna toevallig gegeven naam toen een bezoeker vroeg hoe deze druif heette, die zij tot dan toe simpelweg vino hadden genoemd. Tot voor kort werd aangenomen dat Toscane de oorsprong van dit ras was, maar in 2004 werd door DNA aangetoond dat de Sangiovese een kruising is tussen de Ciliegiolo en de Calabrese di Montenuovo. De eerste wekte geen verbazing, want is immers een Toscaanse variëteit, maar de grote verrassing is de tweede. Slechts een klein aantal soorten wijnranken zijn bekend van deze redelijk obscure druif, die is ontstaan op een heuvel ten westen van Napels, die de naam Montenuovo draagt. Deze heuvel is relatief jong en werd in één nacht gevormd door een vulkanische uitbarsting in 1538.

Aanbevolen

We hebben voor u een 3-tal wijnen geselecteerd met 100% Sangiovese en met een combinatie. Alle wijnen komen uit Italië

Il Valore Sangiovese uit de streek Puglia heeft een heldere kersenrode kleur, ingetogen in de neus en een volfruitige soepele smaak. Zoete bes, rijpe kers, iets kruidig en wat floraals komen in deze toegankelijke vriendelijke Il Valore Sangiovese voor.

Frescobaldi Pater Sangiovese de wijn is superieur, karaktervol en glanzend dieprood van kleur. Fris en fruitig boeket met een kruidige toets. In de lange afdronk verleidelijke aroma`s en licht gerookt gebrand eikenhout. Eventueel enkele uren vooraf karafferen.

Chianti Classico Le Piazze is een wijn die negen maanden op hout heeft gerijpt en met aroma`s van zacht fruit met daarna een fijne kruidigheid. Chianti Classico Le Piazze  heeft een goede mondvulling met aangename tannine, ondersteund door een fijne zuurheid met een kruidige finale.