Italië

Italiaanse wijn

Ontdek ons aanbod aan Italiaanse wijnen. Italië heeft als wijnland een uniek karakter. Italië is een bonte verzameling van twintig regio’s die onderling erg van elkaar verschillen voor wat betreft de wijnen die er vandaan komen. Iedere regio bestaat weer uit verschillende wijnstreken. Er worden veel inheemse Italiaanse wijn verbouwd. Al die verschillende regio’s, wijnstreken en inheemse druivenrassen zorgen voor een grote diversiteit in het aanbod van wijnen en smaken.

Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Online Italiaanse wijn kopen

Bekende wijnen Italië

De meest bekende en beroemde Italiaanse wijnen uit het noordelijk gebied zijn de wit droge Soave wijnen, de sprankelende droge Spumante en Prosecco, de wit zoete Moscato d` Asti en Lambruscco en de rode zoete Brachetto d` Aqui , voor rode wijnen de Barolo, Barbaresco, Barbera d` Alba, Bardolino, Valpolicella en Amarone . Uit het westen/midden de witte, Vernaccia de San Gimigano, Orvieto en de rode Chianti Classico`s, Brunello di Montalcino  allen met een zeer lange houdbaarheid en de Montepulciano, Taurasi en Cirò. Oost- Italië is vooral bekend om zijn wit droge Verdicchio dei Castelli di Jesi, Trebbiano d` Abruzzo,de rode Montepulciano d`Abruzzo, Puglia en de rode mousserende droog en zoete Vernaccia di Serrepetrona. Van de eilanden komen de witte droge en zoete Marsala, wit zoete Girò di Galiari en de rode Cerasuola di Vittoria.

Wijngebieden

In het noorden aan de voet van de bergen, omvat het de gebieden Piemonte, Aostadal, Lombardije, Trentino –Alto-Adige, Veneto, Fruili-Venezia Guilia, en Emilia Romagna. De druiven bevatten verhoudingsgewijs een behoorlijke zuurgehalte, wat resulteert in wijnen met veel fruit en een goede verhouding tussen alcohol en zuur. Een aantal wijnen hebben een aantal jaren nodig om zich te ontwikkelen. Het westen ook wel midden van Italië omvat de gebieden Ligurië, Toscane, Umbrië, Latium, Campina, Basilicate en Calbrië. Afhankelijk van het oogstjaar variëren de wijnen uit deze gebieden van licht naar zwaar met een goede balans tussen zuur en alcohol. In het oosten ook wel het zuiden genoemd liggen de wijngaarden tegen de hellingen, die oostwaarts zijn gericht naar de zee. De gebieden zijn De Marken, Abruzzen, Molise, Calabrië en Apulië. Over het algemeen komen hier milde tot volle wijnen vandaan. De wijnen bezitten een laag zuurgehalte. Wijn van de eilanden  Sicilië en Sardinië die geologisch niet met elkaar te vergelijken zijn, respectievelijk bergachtig en vlak. Beide eilanden zijn erg zonnig met als gevolg suikerrijke druiven, door een juiste vinificatie winnen de wijnen aan elegantie en zijn minder fors van structuur.

Druiven Italiaanse wijn

Bekende druivenrassen uit het noordelijk gebied zijn de witte variëteiten Moscato, Pinot Grigio, Garganega, Trebbiano, Prosecco en de blauwe variëteiten Barbera, Rondinello, Dolcetto, Nebbiole, Sangiovese en Lambrusco. In het westen of midden van Italië groeien de bekende witte druiven Trebbiano, Torgiano Vernaccia en de rode Sangiovese, Brunello en Taurasi. Bekende druivenrassen in het oosten zijn de witte Verdicchio , Malvasia en de rode Montepulciano, Sangiovese, Negro Amaro en Primitivo. Van van de eilanden zijn de witte Grillo, Carricante, Cataratto, Vermentino en de rode Cirò en Nero d` Avola het meest bekend.

Geschiedenis wijn uit Italië

De wijnbouw in Italië is al zeer oud. De Feniciërs troffen in het zuiden van Italië rond 2.000 voor Chr. ruwe wijnproducten aan, maar echt belangrijk werd de wijnbouw vanaf de 8e eeuw voor Chr. Dit door inbreng van de Grieken in het zuiden en de Etrusken in het midden van Italië. De Romeinen op hun beurt ontwikkelden nieuwe methodes van snoeien, leiden en bewaren van wijn. Na de val van de Romeinen waren het vooral de kloosters die de wijnbouw behartigden. De wijnstok komt in alle hoeken van dit gevarieerde wijnland voor, met honderden verschillende druivenras.