duitsland

Witte wijn Duitsland

Duiste witte wijnen

Duitsland is de bakermat van de witte Riesling druif. Nog altijd komt het meest gevarieerde aanbod van de beste Rieslings ter wereld uit Duitsland. De ‘koning der witte druiven’ doet het uitstekend op de steile oevers langs de Duitse rivieren als de Rijn, de Mosel en de Nahe. De beste komen waarschijnlijk uit de Moezel en uit de Rheingau. Als geen andere druif is de Riesling gevoelig voor wat er in de bodem zit. Een Riesling van kalksteen smaakt anders dan een Riesling van graniet of zand. Juist dat maakt de Duitse Rieslings zo fascinerend. In verschillende Duitse wijngebieden kom je verschillende bodemsamenstellingen tegen. Sterker: langs de steile oevers van de Rijn vind je op verschillende hoogten in één wijngaard dikwijls verschillende samenstellingen. De beste Rieslings kunnen – als één van de weinige witte druiven – uitstekend ouderen, dit komt door zijn hoge zuurgraad. Prachtige Rieslings van twintig jaar oud zijn niet ongewoon, wel zeldzaam te verkrijgen.

Ontdek en bekijk hier ons complete aanbod aan Duitse witte wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u graag persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Duitse witte wijnen

De Duitse wijnwetgeving

Alle voorkomende wijnen worden ingedeeld in drie categorieën die de wijndrinker meer zekerheid moeten bieden omtrent de kwaliteit en herkomst. Er zijn drie kwaliteitsgroepen te onderscheiden: Tafelwijn:dat is een vriendelijke slobberwijn voor alledag, licht en heerlijk fris van smaak. Afkomstig uit de tafelwijngebieden Rijn, Moezel, Main, Neckar en Oberrhein. Kwaliteitswijn:Voor wie een elegante wijn zoekt zijn er de kwaliteitswijnen uit de elf geselecteerde wijnbouwgebieden. Op het etiket staat Qualitatswein of kortweg QbA (Qualitatswein bestimmter Anbaugebiet). Verrassende leuke wijn voor een nog altijd zeer vriendelijke prijs. Kwaliteitswijn met predikaat: deze wijn staat aan de top en is vergelijkbaar met de Franse appellation. Hij is zuiver- natuurlijk bereid, er komt nooit een korrel suiker aan te pas. Elke fles is voorzien van het AP-nummer (Amtliches Prüfungsnummer). De oogsttijden zijn verschillend en afhankelijk van het bereikte suikergehalte in de druif. Ze worden uitgedrukt in predikaten. De predikaten zijn afgeleid van traditionele benamingen die ooit gebruikt werden om een bepaald kwaliteitstype wijn mee aan te duiden. Tegenwoordig definiëren ze primair mostgewichten en daarmee louter het potentiële alcoholgehalte. De vereiste mostgewichten variëren overigens per druivenras en per gebied. In oplopende volgorde gaat het om Kabinett, Spätlese, Auslese, Eiswein, Beerenauslese (BA) en Trockenbeerenauslese (TBA).
De eventuele mate van zoetheid van de gerede wijn doet hier niet ter zake. Dat geldt met name voor Kabinett en Spätlese. Wijnen met deze predikaten kunnen zowel droog, halfdroog als zoet smaken! Eiswein wordt geperst uit druiven die in bevroren toestand geplukt zijn en die een zelfde mostgewicht als een Beerenauslese moeten hebben. Behalve de verplichte kwaliteitsaanduiding kan het etiket ook de smaakaanduidingen trocken (droog) of halbtrocken (halfdroog) vermelden. Halbtrocken: maximaal 18 gr/l restsuiker én niet meer dan 10 gr/l hoger dan de totale hoeveelheid zuren. Voor zoete wijnen bestaan geen limieten. Een oude term die tegenwoordig weer opduikt is feinherb. Hij slaat op wijnen die ook halbtrocken genoemd zouden kunnen worden en afhankelijk van het bereikte suikergehalte in de druif.

Wijngebieden

In alle dertien Duitse wijngebieden worden de Duitse witte wijnen aangeplant waarbij de Riesling de vlaggenschip van de Duitse witte wijn is. Elk gebied kent voor zijn witte wijn zijn specifieke kenmerken De Duitse witte wijn is fris, strak en zuiver. Meer dan de helft van alle geproduceerde wijnen zijn witte wijnen.

Witte druiven

Riesling, van deze druiven komen geurig en volle wijnen. De Silvaner druiven geven zachte, volle wijnen met een fruitig bouquet. Muller-Thurgau/Rivaner zijn lichte , frisse, droge wijnen. Ruländer/Grauburgunder leveren pittige krachtige wijnen met een bouquet vol gerijpt fruit. Kerner, dit ras wint steeds meer aan populariteit met een neutrale enigszins kruidige smaak met een krachtig, levendig zuur en een fijne aroma. De Weisburgunder , in Frankrijk Pinot Blanc geheten geeft frisse wijnen met een fruitige, zachte smaak.

Bekende witte wijnen

De belangrijkste witte druivenras in Duitsland is de Riesling. Met name de Riesling heeft de afgelopen jaren internationaal veel furore gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een trendy druif. Een bekend wijnhuis is de familie Mumm met hun sinds 2005 gerestaureerd kasteel gelegen op Johannesberg. De fijne Rieslings gedijen uitstekend op de unieke rotsformaties in de directe omgeving van het kasteel. De focus van Weingut Bischel ligt op de Riesling en de Burgunder soorten. Eind 2008 werd het wijnhuis door de Gault Millau Wine Guide 2009 bekroond. In 2013 kwam het Weingut met stip binnen op de lijst van de 100 beste Duitse wijnbedrijven.
Zimmermann-Graeff & Müller is een van de belangrijkste wijnbedrijven van Duitsland, en tegelijk is en blijft het bedrijf een echt familiebedrijf. Inmiddels is het de vierde generatie van de familie die met zijn kennis, ervaring en daadkracht een de leiding staat van dit mooie bedrijf. Het bedrijf voert een groot assortiment wijnen. Zimmermann-Graeff & Müller verkoopt in totaal 56 miljoen liter Duitse wijn, die wordt geëxporteerd naar meer dan 35 landen. De druiven worden aangeleverd door meer dan 1000 wijnboeren in de wijngebieden van Rheinland-Pfalz. De wijnen onder het label Johannes Egberts zijn een mooi voorbeeld van de aangename Duitse wijnen die hier worden gemaakt.