Persoonlijk wijnadvies
Vandaag besteld - binnen 24 uur verzonden
Gratis thuisbezorgd vanaf 100,- (NL & BE)
Betaalgemak & veilig betalen
Menu

Wijntemperatuur

Wijntemperatuur

Wijntemperatuur. Wat is de juiste wijntemperatuur toch belangrijk. Steeds meer wijndrinkers ontdekken dat de juiste drinktemperatuur cruciaal is om het aroma en de smaak van wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Deze hangt af van de kleur en het type wijn.

Temperaturen

Over het algemeen hanteren we bij eenvoudige rosรฉ’s, witte- en mousserende wijnen een temperatuur van 8 ร  10ย ยฐC . Wijnen met een grotere rijkdom drinken we tussen 10 ร  13 ยฐC. Een te lage warmtegraad verdoezelt de fouten van de wijn en bij een te hoge temperatuur overheersen de zuren. De meeste zoete, witte wijnen smaken op hun best bij een temperatuur tussen de 8 ร  12 ยฐC. Jonge, fruitige en lichte rode wijnen smaken het lekkerst bij een temperatuur rond de 13 ร  15 ยฐC. Volle, stevige, rijpe en oudere wijnen geven geur- en smaakstoffen het beste af wanneer ze geschonken worden bij een temperatuur tussen de 16 ร  19 ยฐC. Van deze types wijn werd vroeger gezegd dat ze op kamertemperatuurย  gedronken moesten worden. De wijn werd dan eerst op deze temperatuur gebracht door hem een paar dagen rechtop in deze temperatuur te zetten. Dit noemen we: chambreren van de wijn . De temperatuur in de kamers was vroeger maar een graad of 16. Bij aperitief wijnen maken we onderscheid tussen Sherry`s, die gekoeld 10 ร  12 ยฐC gedronken worden, terwijl Ports een temperatuur van licht gekoeld tot 16 ยฐC behoeven, afhankelijk van het type.

Op een rij

Rood

Vol, stevig, rijp, ouder: 16-19 ยฐC. Jong , fruitig, licht: 13-15 ยฐC. Rosรฉ, droog, eenvoudig: 10-13 ยฐC. Rosรฉ, zoet : 6-8 ยฐC. Lichte fruitige rode wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Pinot Noir, en Spรคtburgunder. Robuuste volle rode wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sangiovese, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Grenache en Syrah.

Wit

Grotere rijkdom: 10-13 ยฐC. Gewoon wit, zoet: 8-12 ยฐC. Mousserend: 8-10 ยฐC. Volle (van grotere rijkdom) witte wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Chardonnay, Riesling, Viognier en Pinot Grigio. Frisse witte wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Grรผner Veltliner en Verdejo. Toegankelijke mousserende wijnen zijn het beste om te serveren op 6-8 ยฐC en als de mousserende wijn wat complexer wordt, dan is een temperatuur van 10-12 ยฐC aan te bevelen.

Aperatief

Ports 15 ยฐC. Sherry 10 – 12 ยฐC

 

 

 

 

Lees ook

Over Carolien de Jong

Carolien de Jong is sommelier bij Wijnbroeders.nl met ruim 10 jaar ervaring. Ze is gespecialiseerd in wijn-spijscombinaties en Europese wijnen, en zorgt voor een zorgvuldig geselecteerd assortiment waar smaak en toegankelijkheid centraal staan.

Wijnadvies nodig?

Vragen of advies nodig? Neem contact met ons op!

Chat met ons
1. Wat voor smaak vind je het lekkerst in een drankje?
Maak een keuze!
2. Waar wil je de wijn bij drinken?
Maak een keuze!
3. Wat voor soort wijn drink je meestal (of denk je dat je lekker vindt)?
Maak een keuze!
4. Waarvoor zoek je de wijn
Maak een keuze!

Winkelwagen

U heeft nog geen wijn in uw winkelwagen.