Wijntemperatuur. Wat is de juiste wijntemperatuur toch belangrijk. Steeds meer wijndrinkers ontdekken dat de juiste drinktemperatuur cruciaal is om het aroma en de smaak van wijn optimaal tot zijn recht te laten komen. Deze hangt af van de kleur en het type wijn.
Temperaturen
Over het algemeen hanteren we bij eenvoudige rosรฉ’s, witte- en mousserende wijnen een temperatuur van 8 ร 10ย ยฐC . Wijnen met een grotere rijkdom drinken we tussen 10 ร 13 ยฐC. Een te lage warmtegraad verdoezelt de fouten van de wijn en bij een te hoge temperatuur overheersen de zuren. De meeste zoete, witte wijnen smaken op hun best bij een temperatuur tussen de 8 ร 12 ยฐC. Jonge, fruitige en lichte rode wijnen smaken het lekkerst bij een temperatuur rond de 13 ร 15 ยฐC. Volle, stevige, rijpe en oudere wijnen geven geur- en smaakstoffen het beste af wanneer ze geschonken worden bij een temperatuur tussen de 16 ร 19 ยฐC. Van deze types wijn werd vroeger gezegd dat ze op kamertemperatuurย gedronken moesten worden. De wijn werd dan eerst op deze temperatuur gebracht door hem een paar dagen rechtop in deze temperatuur te zetten. Dit noemen we: chambreren van de wijn . De temperatuur in de kamers was vroeger maar een graad of 16. Bij aperitief wijnen maken we onderscheid tussen Sherry`s, die gekoeld 10 ร 12 ยฐC gedronken worden, terwijl Ports een temperatuur van licht gekoeld tot 16 ยฐC behoeven, afhankelijk van het type.
Op een rij
Rood
Vol, stevig, rijp, ouder: 16-19 ยฐC. Jong , fruitig, licht: 13-15 ยฐC. Rosรฉ, droog, eenvoudig: 10-13 ยฐC. Rosรฉ, zoet : 6-8 ยฐC. Lichte fruitige rode wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Pinot Noir, en Spรคtburgunder. Robuuste volle rode wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sangiovese, Merlot, Cabernet-Sauvignon, Grenache en Syrah.
Wit
Grotere rijkdom: 10-13 ยฐC. Gewoon wit, zoet: 8-12 ยฐC. Mousserend: 8-10 ยฐC. Volle (van grotere rijkdom) witte wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Chardonnay, Riesling, Viognier en Pinot Grigio. Frisse witte wijnen zijn bijvoorbeeld wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Grรผner Veltliner en Verdejo. Toegankelijke mousserende wijnen zijn het beste om te serveren op 6-8 ยฐC en als de mousserende wijn wat complexer wordt, dan is een temperatuur van 10-12 ยฐC aan te bevelen.
Aperatief
Ports 15 ยฐC. Sherry 10 – 12 ยฐC


