mousserend

Mousserend

Mousserende wijn

Mousserende wijn of in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn is wijn, waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet. In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook een mousserende wijn gemaakt, vaak met verschillende kleuren, typen en smaken. Een fles mousserende wijn moet rustig open worden gemaakt, anders verdwijnt het koolzuur snel uit de wijn.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan mousserende wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. U kunt ook 1 fles mousserende wijn of meer bestellen in combinatie met andere flessen wijn. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Geen producten gevonden die aan uw zoekcriteria voldoen.

Mousserende wijn

Gistingsmethodes

Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt, wordt de manier waarop de wijn zijn bubbels krijgt in het Frans weergegeven. Méthode Champenese of Méthode Traditionnelle. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter. Méthode Charmat of Méthode Cuve Close. Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn. Méthode Gazéifié, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.

Mousserende wijnen

De Franse Champagne is de bekendste mousserende wijn. Alleen wijn uit de wijnstreek de Champagne mag officieel de naam champagne dragen. Maar er zijn meer hoog gekwalificeerde mousserende wijnen. In Franstalige landen worden deze aangeduid met crémant. Hiervan zijn er verschillende soorten. Behalve Crémant wijnen gemaakt volgens de Méthode Traditionnelle, worden in Frankrijk ook mousserende wijnen volgens de Méthode Charmat en of de Méthode Gazeifé gemaakt. Wanneer er maar weinig koolzuurgas in een wijn is opgelost, wordt dit weleens aangeduid als pétillant of perlant (Nederlands: parelend). Ook in Duitsland worden mousserende kwaliteitswijnen volgens de Méthode Traditionnelle gemaakt. Dit is de sekt b.A., Sekt bestimmte Anbaugebiete. Voorts is er ook veel goedkope sekt op de markt. Dit heeft te maken met de classificatie van die wijn en heet dan kortweg “sekt” en géén “sekt b.A.” Ook bestaan in Duitsland bijvoorbeeld perlwein en schaumwein gesproken. Dit is meestal eenvoudige bubbeltjeswijn, die eigenlijk geen sekt mag worden genoemd. Deze soorten wijn zijn gemaakt volgens de methode charmat of de methode gazeifé. Overige landen zoals Hongarije kent: Pezsgő, zowel de Méthode Traditionnelle als Méthode Charmat wordt toegepast. Vooral langs de oevergebieden van het Balatonmeer wordt deze wijn geproduceerd, van droog tot zoet, wit en zelden ook rosé, Italië: Prosecco en Asti Spumante. De Lambrusco is gemaakt met de Méthode Charmat, Spanje: Cava en Zuid-Afrika: Vonkelwyn en Cold Duck. Zo zijn er meer plaatsen, waar mousserende wijnen vandaan komt.