Viognier

Men kende haar als de vrouw achter de wijnen Condrieu en Château  in de Grillet in de Noord-Rhône. Nu echter verspreidt haar faam zich over de hele wereld.  Meestal is ze verleidelijk, vrouwelijk en geraffineerd, soms een tikje ordinair, maar altijd zichzelf. In 2004 ontdekte men dat ze een nichtje is van de Italiaanse druif Nebbiolo.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van Viognier druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, voordelig bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen.  Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Viognier

Viognier: Smaak

De Viognier heeft een smaakintensiteit van middelzwaar tot zwaar en in de mond strak tot vol en rond. De aroma`s zijn geurig en apart, met bloesem en bloemen, exotisch, sinaasappel, mango, abrikoos en gemberkoekjes, die vol en zacht overkomt. De Viognier komt voor van licht tot zwaar met en zonder hout.

Regio`s van Viognier

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei ten behoeve van de wijnbouw wordt aangeplant. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is kenmerkend door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. Doorgaans wordt deze wijn jong gedronken. Onderwijl zijn er al wel successen geboekt met het maken van zoete “Late oogst” wijn. Ook elders wordt deze druif met succes aangeplant. In de Ardèche, maar ook in de Languedoc-Roussillon wint zij aan populariteit. In Zwitserland maar ook buiten Europa in Australië, Californië, Canada, Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland gedijt de druif goed. In Italië en Japan komt men haar in mindere mate ook tegen.

Geschiedenis Viognier

De oorsprong van de Viognier is onduidelijk, hoewel de leidende mening is dat de Romeinen hem lang geleden naar de Rhône hebben gebracht. Ook is onduidelijk waar haar naam vandaan komt: meest aannemelijk lijkt de naam van de Romeinse stad Vienne, maar anderen denken dat de naam is afgeleid van Gehennae (de weg naar de hel) vanwege de moeilijke groei eigenschappen. We mogen overigens blij zijn dat de Viognier überhaupt nog bestaat, want in de jaren zestig was er nog maar een tiental hectare mee beplant. Sinds de jaren tachtig is de Viognier echter op haar weg terug naar de top: alleen al in het Franse Condrieu (Rhône), dat als bakermat van de druif geldt, groeit de Viognier inmiddels op meer dan 100 hectare.

Aanbevolen

Door ons aanbevolen 2 wijnen uit Frankrijk het oorspronkelijk land van Viognier.

Les Hauts De La Garrigue Chardonnay & Viognier, waarvan  de aroma`s echt denken aan de zomers in het zuiden van Frankrijk: u neemt tonen van perzik  en abrikoos waar. De smaak is royaal fruitig en stijlvol met een mooie frisse zuurgraad.

La Forge Estate Viognier staat voor fruit, versheid en karakter. De kleur is goud glanzend met stro gele reflecties. In de neus aroma’s van gedroogd fruit, viooltjes en een vleugje honing. De smaak van de La Forge Estate Viognier is rijk en romig, met een goede frisheid en tonen van geroosterd brood op het einde.