Najaarswijnen

Wat is nou eigenlijk een najaarswijn. Dat is een goeie vraag, want sommige wijnen drink je het hele jaar door. Maar toch zijn onze jaargetijden graadmeters voor ons voedsel en drinken, we passen ons aan bij onze ‘situatie’. Het najaar is vaak wat guur en regenachtig en het is wat vroeger donker. Het is een voorloper van de winter waarbij we voorzichtig wat warme kleding gaan dragen. De kachel iets omhoog en al gauw een extra dekentje. Het najaar heeft ook invloed op ons eten en drinken. De gerechten worden ietsje zwaarder, de rode wijn en de vollere witte wijnen komen nu op tafel. Ook een mooie kruidige rosé  kan prima. Wijnbroeders heeft voor dit najaar een aantal wijntips.

Witte wijnen

Voor de droge volle witte wijnen kom je al gauw terecht bij een Chardonnay of een blend. Met zijn prijs – kwaliteit is de karakteristieke Australische Lorimer Chardonnay een verrassende aanrader. De wijn heeft een explosie van tropisch fruit met een heel mooi zachte afdronk. Deze Chardonnay is heerlijk met een stukje kip. De Ile La Forge Chardonnay van wijnhuis Paul Mas uit Frankrijk mag zeker niet ontbreken; het is een rijke toeschietelijke wijn met een goede zuurbalans en een lange afdronk. Deze wijn is lekker bij zeevruchten, visgerechten, wit vlees, zachte kazen, taarten en fruit desserts, maar ook als aperitief. Ten slotte lichten we de Chileense MG Chardonnay Reserva DO uit ons assortiment: de wijn heeft een volle, ronde en romige textuur met indrukken van ananas, perzik en peer en een hint van toast. Uitstekende combinatie met vette visgerechten.Ten slotte nog een iets minder volle wijn die u zeker een keer op tafel moet hebben: dat is de Château Saint-Roch Blanc AOP. In aanzet is de wijn fris, maar vol en in de finale heeft deze wijn een uitstekende lengte. Aan te bevelen bij schaaldieren, wit vlees en salades.

Rode wijnen

Rode wijnen worden gerubriceerd onder fruitig, krachtig, soepel en krachtig, zo kan ieder een keus maken naar zijn smaak. Wijnbroeders geeft hierbij een viertal tips die de moeite waard zijn om te proberen. Waar wij maar niet over uit gepraat raken is de prachtige Terra Linda Syrah uit Spanje, het is al wekenlang een hoogvlieger in ons assortiment. Dat heeft alles te maken met zijn smaak. De wijn is zacht en rond in de aanzet en de volle, zwoele afdronk met duidelijke hints van vanille en cacao roept bij elk glas het verlangen naar het volgende glas op. Ja, dat brengt deze wijn met zich mee. Dit zal u zeker ook overkomen als u de wijn probeert. Heerlijk bij een blokje kaas of en mooi stuk gegrild vlees, maar wij drinken deze wijn ook zo maar. Ook is er veel te doen rondom de 19 Crimes Red Wine uit Australië. Als op grond van het etiket een keus uit een reeks andere flessen gemaakt moet worden, dan wordt deze fles er uitgenomen, omwille van het etiket. Maar …… naast deze gimmick is het een hele goede wijn. Het is een rode wijn die heel toegankelijk is, met sterke fruitgeuren en hints van zoete bramen.  Goed gebalanceerd met gemiddelde tannines, past bij stoofpotjes of gegrild vlees. Maar ook bij chocolade. Een aanrader die je in huis moet hebben!! Ook bijzonder gewild bij de wijnliefhebber is de Italiaanse Sollione Negroamaro del Salento . Sollione Negroamaro del Salento is een prachtige Italiaanse wijn met een fruitig bouquet, goed in balans en een volle smaak.  Als vierde wijn adviseren wij u de Zuid-Afrikaanse Nie Verkeerd Nie Pinotage . De smaak is soepel stevig en karakteristiek. De Pinotage druif is de nationale trots van Zuid-Afrika.

Veel plezier met uw zoektocht naar de wijn van uw voorkeur dit najaar.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.