Pinotage

In Zuid-Afrika is de Pinotage druif de nationale druif en is het een kruising van Pinot Noir en Cinsaut. Vroeger werd in Zuid-Afrika de Cinsaut ‘hermitage’ genoemd. De naam Pinotage is onstaan door de combinatie met de Pinot Noir druif. Het aandeel van Pinotage aanplant is beperkt, een paar procent in Zuid-afrika, maar zijn rol is toch belangrijk door zijn unieke status.

Ontdek en bekijk hier ons complete aanbod aan Pinotage wijnen. Stel zelf uw doos met dessertwijnen samen,  voordelig bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Pinotage

Pinotage: Smaak

Het unieke van Pinotage is dat het geurt en smaakt als geen andere wijn. Pinotage kan een hele smaak en geurarsenaal naar boven laten komen, hoewel het uitermate moeilijk is dit ook effectief te proeven en te ruiken.  De Pinotage heeft een diep rode kleur. In de geur fruitig met aroma`s van jam-achtig fruit en pruim, maar ook rubber en aards. In de smaak en afdronk  vaak een stevige structuur met een hoog alcoholgehalte. Pinotage is een relatief vroeg rijpende druif die goed groeit.  Wijnstokken kunnen  grote volumes leveren, maar dat komt de kwaliteit natuurlijk niet ten goede. Gelukkig wordt de Pinotage tegenwoordig streng gesnoeid. De druif is klein, heeft een dikke schil en kan een hoog suikergehalte hebben.

Regio`s van Pinotage

De Pinotage druif gedijt het beste in relatief gematigde klimaten, hoewel hij zich goed kan aanpassen. In Zuid-Afrika wordt de Pinotage daarom vooral aangeplant in gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische kust liggen. Buiten Zuid-Afrika wordt de Pinotage met name in Californië, Brazilië en Nieuw-Zeeland aangeplant. De druif heeft een voorkeur voor heuvels met een bodem die water gemiddeld tot goed kan vasthouden. Er worden veel verschillende types wijn van geproduceerd: van rosé tot houtgerijpte exemplaren. Tevens wordt de druif vaak in blends (assemblages) gebruikt.

Geschiedenis van Pinotage

Deze blauwe druif is een creatie van de Franse professor Abraham Perold, die in 1925 met de kruising van de druiven Pinot Noir en Cinsault hoopte dat de nieuwe druif de kwaliteiten van de ouders zou overnemen: de hoge productiviteit van de Cinsault en de kleur, geur, smaak en complexiteit van de Pinot Noir. Omdat in Zuid-Afrika de Cinsault druif vroeger bekend stond als ‘Hermitage’, leidde de samenvoeging van de namen van de ouders tot de naam ‘Pinotage’.

Wat eten we erbij

Een lichte Pinotage doet het, iets gekoeld, goed bij kruidige gerechten zoals Indiase Curry, een grove paté  en zelfs bij vis: perfect bij een stuk gegrilde tonijn. Zijn stevigere broer komt het best tot zijn recht bij wat zwaardere gerechten zoals geroosterd vlees, kip , pasta en halfharde kazen. Ook wild- en lamstoofschotels matchen goed.