italie

Witte wijn Italië

Italiaanse witte wijnen

In Italië komt de wijnstok tot in alle hoeken van dit gevarieerd wijnland voor. Van de zuidelijke Alpenhellingen in het noorden tot diep in het zuiden van de laars staan honderden verschillende druiven rassen aangeplant. De Italiaanse witte wijnen kenmerken zich door hun frisse zuren en de geuren van fruit zoals appel en perzik.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Italiaanse witte wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Italiaaanse witte wijn

Wijn uit het noorden of het zuiden

Een grote verscheidenheid aan druiven en bodemgesteldheid in bijna elke streek van Italië. Hoe zuidelijker hoe warmer en droger met druiven die hierdoor veel suiker hebben. Over het algemeen kunnen de wijnen uit de warmere zuiden dan ook zoeter zijn. Het zuiden kent dan ook meer likeurachtige wijnen waar men in het noorden lichtere, elegantere witte wijnen voortbrengt. Door moderne koeltechnieken bij vergisting is het tegenwoordig ook mogelijk om kruidige wijnen te drinken op Sicilië.

Wijngebieden

Aan de voet van de bergen, omvat de gebieden Piemonte, Aostadal, Lombardije, Trentino –Alto-Adige, Veneto, Fruili-Venezia Guilia, en Emilia Romagna. De druiven bevatten verhoudingsgewijs een behoorlijke zuurgehalte, wat resulteert in wijnen met veel fruit en een goede verhouding tussen alcohol en zuur. Een aantal wijnen hebben een aantal jaren om zich te ontwikkelen. Het westen ook wel midden van Italië omvat de gebieden Ligurië, Toscane, Umbrië, Lazio, Latium, Campina en Calabrië. Afhankelijk van het oogstjaar variëren de wijnen van licht naar zwaar met een goede balans tussen zuur en alcohol. In het oosten ook wel het zuiden liggen de wijngaarden tegen de hellingen, die oostwaarts zijn gericht naar de zee. De gebieden zijn De Marken, Abruzzen, Molise en Apulië. Over het algemeen komen hier milde tot volle wijnen vandaan. De wijnen bezitten een laag zuurgehalte. Sicilië en Sardinië zijn geologisch niet met elkaar te vergelijken, respectievelijk bergachtig en vlak. Beide eilanden zijn erg zonnig met als gevolg suikerrijke druiven, door een juiste vinificatie winnen de wijnen aan elegantie en zijn minder fors van structuur.

Witte druiven

Bekende druivenrassen uit dit het noorden zijn de witte variëteiten Moscato, Pinot Grigio, Garganega en Trebbiano.Voor het westen ook wel midden de witte druiven Trebbiano, Torgiano Vernaccia en Fiano. In het oosten ook wel zuiden de witte Verdicchio, Malvasia, Trebbiano en Vernaccia. Druiven van de eilanden zijn de grillo, carricante, cataratto, vermentino

Bekende witte wijnen

De meest bekende en beroemde wijnen uit het noorden zijn de wit licht droge frisse Soave. Uit het westen ook wel midden de witte Vernaccia de San Gimigano, Vin Santo en Orvieto . De wit droge Verdicchio dei Castelli di Jesi en de Trebbiano d` Abruzzo zijn de bekende wijnen uit het oosten ook wel zuiden en van de eilanden de droge Marsala.