Verenigde Staten

Amerikaanse wijnen

Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de vele soldaten terugkeerden naar hun vaderland, kwam er verandering in de drinkgewoontes. In Europa hadden de soldaten wijn leren drinken bij de maaltijd. In de tientallen jaren na de oorlog heeft de Amerikaanse wijnbouw zich in een sneltreinvaart ontwikkeld met als belangrijkste wijnbouwgebied Californië.

Ontdek ons complete aanbod aan Amerikaanse wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Amerikaanse wijnen

Bekende wijnhuizen

Hayes Ranch wordt geproduceerd door het meer dan 125 jaar oude wijnbedrijf Wente Vineyards. Daarmee is het de oudste, nog in familiebezit zijnde wijnproducent van Californië. Bij dit bedrijf wordt door innovatieve techniek en door aandachtig werk in de wijngaarden gestreefd naar de hoogste kwaliteit.

Druiven

De aanplant van blauwe rassen is in de afgelopen tien jaar sterk toegenomen, vooral van de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Californië heeft ook een ‘eigen ras’: de Zinfandel. Het is een blauw ras dat geschikt is voor allerlei wijntypen: van heel lichte, enigszins zoete rosé (‘pink wines’) tot zeer krachtige en zware rode wijnen met soms meer dan 15 procent alcohol. In Italië heet deze druif Primitivo. Ongeveer 60 procent van de aanplant in Californië bestaat uit blauwe druiven. In 1992 was dat nog 45 procent. Hoewel de witte rassen nu dus in de minderheid zijn, is de Chardonnay nog altijd het meest aangeplante witte druivenras. Naast de Chardonnay is er ook de aanplant van de Chenin Blanc, Riesling en Sauvignon Blanc. Ook de andere wijngebieden hebben naast de eerder genoemde rassen nog de witte druiven Sémillon, Gewürztraminer en Pinot Blanc en voor de blauwe rassen Shiraz.

Wijngebieden

De staat Californië is verreweg de belangrijkste staat voor de Noord-Amerikaanse wijnbouw. De totale aanplant van druiven in Californië bedraagt ongeveer 320.000 hectare. Niet alle druiven zijn bedoeld om wijn van te maken. De Central Valley is het belangrijkste wijnbouwgebied. Deze vruchtbare vallei beslaat een groot deel van Midden-Californië en ligt in de beschutting van bergketens in het oosten en westen. De rivieren zorgen hier voor voldoende water. Er komen vooral bulkwijnen vandaan. De meeste kwaliteitswijnen van Californië komen van de wijngaarden in het kustgebied, ten noorden en ten zuiden van San Francisco. De invloed van de zee zorgt hier voor neerslag en verkoeling, en veel interessante microklimaten. Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten komt wat het klimaat betreft overeen met die van Bourgogne en produceert verrassende wijnen. Dan heb je nog Washington State het meest noordwestelijke gebied en New York state na Californië de belangrijkste wijnproducerende staat met warme invloeden van de Atlantische Oceaan. Canada heeft in de staat Ontario en Brithish Columbia nog een aantal wijngaarden die o.a. bekend zijn door hun Icewine.

Historie

Vanuit de 18e eeuw, overgewaaid uit Spanje, is de wijnbouw begonnen in het zuiden van Californië. In eerste instantie alleen voor erediensten. In de 19e eeuw groeide de wijnbouw en breiden de wijngaarden uit naar het noorden van Californië. Californië is goed voor circa 90% van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten. Circa 200.000 hectaren aan wijnranken maakt Californië en daarmee ook de Verenigde Staten tot een van de grootste wijngebieden in de wereld. Bekende druivensoorten die gebruikte worden zijn, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot, Syrah en Zinfandel.