Wist jij dit al over hout en wijn?

Hout en wijn: wat hebben deze twee met elkaar te maken? Wijn kan opgeslagen worden in stalen wijnvaten, maar ook in houten wijnvaten. Een wijnmaker kan zelf bepalen of hij zijn wijnen in houten vaten bewaart of niet. Hout heeft namelijk erg veel invloed op de smaak van wijn. Hoe zit het precies met deze houtopvoeding? Waarom gebruiken wijnboeren graag houten vaten en wat voor smaak geeft zo’n vat af? Je leest alles over hout en wijn in deze blog.

Houten wijnvaten: waarom gebruiken we ze?

De combinatie wijn en hout is niet nieuw; vroeger werd de wijn al in houten vaten vervoerd. Er waren destijds nog geen flessen, dus het vervoer en de opslag van de wijn ging volledig in het hout.

Waarom gebruiken we nu nog hout? Hout voegt meer tannine toe aan de wijn, dit zorgt voor extra structuur. Daarnaast geeft hout ook bepaalde smaken af. Denk hierbij aan aroma’s zoals toast, vanille en kokos. Rode wijn heeft nog een extra voordeel: door het hout wordt de rode kleur gestabiliseerd.

Elk houtsoort geeft zijn eigen smaak af

De keuze voor het soort hout waar de wijnvaten uit bestaan heeft veel invloed op de smaak van de wijn. Elk houtsoort geeft namelijk een andere smaak af. Over het algemeen wordt er eikenhout gebruik voor de wijnvaten. Er zijn twee veelvoorkomende soorten eikenhout die wijnboeren gebruiken:

  • Europees eiken
  • Amerikaans eiken

Door de poreusheid van het Europese hout is het duurder dan Amerikaans eiken. Het kost meer tijd om wijnvaten te maken van Europees hout én er kunnen minder vaten uit één boom gehaald worden. Daarnaast geven de twee houtsoorten ook andere aroma’s af. Zo proef je bij wijn uit Europees hout voornamelijk tonen van toast en vanille. Bij Amerikaans hout proef je meer zoete vanille en kokosaroma’s.

Welk houtsoort wordt nu het meeste gebruikt voor het produceren van wijnvaten? Dit verschilt per wijnboer. Soms vindt een wijnboer beide houtsmaken lekker en gooit hij de wijn in beide vaten!

Wel een houtsmaak, geen houten wijnvat

Wist je dat niet elke wijn die houttonen bevat, ook daadwerkelijk in een houten wijnvat heeft gezeten? Het kost een hoop geld om gebruik te maken van houten wijnvaten. Vaak willen wijnmakers hun wijn toch wat tonen van hout meegeven, omdat veel mensen dit erg prettig vinden smaken. Veel wijnmakers kiezen er daarom voor om houtstaven of houtsnippers in de tanks met wijn te dompelen. Zo krijgt de wijn alsnog een houtsmaak, zonder dat het in een houten wijnvat heeft gezeten.

Hout en wijn; meer weten? Houd onze blogs in de gaten

Wist jij nog niet zo veel over hout en wijn, maar ben je na deze blog weer iets wijzer geworden? Ben je geïnteresseerd in de wijnwereld en wil je hier graag meer over weten? Bij Wijnbroeders vind je regelmatig nieuwe interessante blogs. Zo lees jij bijvoorbeeld waar de kleur van witte wijn vandaan komt en waar de kleur van rode wijn vandaan komt. Wil je graag weten waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe wijnglazen? Ook daar geven wij jou tips voor! Neem dus snel een kijkje op onze website.