Wat zegt de kleur van witte wijn?

Wijn is er in ontzettend veel verschillende kleuren: van bleekgeel tot diep paarsrood en alle tinten die hiertussen zitten. Je hoeft zeker geen vinoloog te zijn om iets van de wijnkleuren af te weten. Ben jij benieuwd naar wat de kleur van de witte wijn zegt over de smaak? In deze blog vertellen we het jou.

Kleur van witte wijn

De kleur van de wijn verklapt een hoop informatie over de wijn. Zonder dat jij de witte wijn hoeft te proeven of te ruiken, kan je door de kleur al iets te weten komen over de druivensoort. Daarnaast kan de kleur ook een indicatie geven van de leeftijd van de witte wijn. Kijk ook eens naar de helderheid en de vorm van de ‘traan’ als je witte wijn walst in het glas. Al deze onderdelen geven jou informatie over de wijn, nog voordat je een druppel geproefd hebt.

Witte wijn kleur

Dat witte wijnen lang niet altijd helemaal wit zijn is je vast wel opgevallen. Vaak is de witte wijn kleur geel of zelfs een beetje oranje.

  • Leeftijd. Hoe ouder de wijn is, hoe donkerder de wijn kleurt. Een goed voorbeeld is een Chenin Blanc. In eerste instantie is deze wijn bleekgeel, maar bij het ouder worden kleurt de wijn dieper geel, soms wel tegen strolgeel aan.
  • Zoetheid. Hoe donkerder de wijn, hoe zoeter deze vaak smaakt. Dit komt doordat de druiven een andere behandeling krijgen, waardoor de kleur van de druiven verandert.
  • Druivenras. Het druivenras speelt ook een grote rol, met name wat betreft de schil. Elk druivenras heeft zijn eigen kleur schil. Zo heeft de Pinot Gris een schil die bijna roze oogt, een Riesling neigt naar groen en sommige andere schillen zijn bleekgeel.
  • De schil en het sap. De schil levert dus de kleur, maar dit gebeurt in combinatie met het sap. Hoe langer deze twee in aanraking komen voor of na de vergisting, hoe donkerder de wijn kleurt.

Wist je dat er hierdoor ‘orange wines’ zijn? Deze wijnen zijn helemaal oranje van kleur, maar hier zijn gewoon witte druivenrassen voor gebruikt!

  • Chemische toevoegingen. Alles wat toegevoegd wordt aan de wijn kan invloed hebben op de kleur, zo ook chemische stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sulfiet. Deze stof kan in combinatie met een bepaalde zuurgraad ontkleurend werken.

Kennis over wijn kleuren bij Wijnbroeders

Geniet jij binnenkort weer van een lekker glaasje witte wijn? Probeer eens of jij iets over de wijn te weten kan komen, zonder deze te proeven. Kijk goed naar de kleur en je komt vast een heel eind. Ben je nu ook benieuwd naar de kleur van rode wijnen? Lees dan snel onze blog over wat de kleur van rode wijn zegt. Proost!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.