Wat zegt de kleur van rode wijn?

Wijn is er in verschillende kleuren en deze kleuren onderscheiden zich weer in diverse tinten. Wist je dat je veel kan zeggen over de wijn, zonder dat je de wijn hoeft te proeven? Waar komt de rode wijn kleur vandaan en wat zegt een bepaalde kleur over de rode wijn en zijn smaak? Voor de liefhebber van een glas rode wijn leggen wij dit vandaag uit.

Wijn kleur van rode wijn

De wijn kleur komt uit de schil van de gebruikte druivensoort. In de schil van een druif zitten kleurstoffen, deze geven jouw rode wijn een rode kleur. Hoe kan het dan dat er vele soorten tinten rode wijn zijn? Dit heeft te maken met het soort druivenras, maar ook met de leeftijd van de wijn. Waar een jonge rode wijn vaak een paarse tint heeft, zijn oudere wijnen over het algemeen meer oranje of bruinrood van kleur.

Het is niet zo dat alleen rode wijn van blauwe druiven gemaakt kan worden: er wordt ook witte wijn van deze druivensoort gemaakt. Druivensap is namelijk altijd transparant, ongeacht de kleur van de druif. De wijn kleur komt van de schil. Hoe langer de schil in aanraking komt met de wijn, des te meer de kleur overgenomen wordt. Rode wijn is zo rood van kleur omdat de druiven enkele weken in contact blijven met de rode schil. Bij witte wijn wordt de druif vrijwel direct van de schil verwijderd.

De rode kleur van wijn: wat zegt het?

Door de kleur wijn kan je verschillende dingen te weten komen over de wijn, nog voordat je deze zelf geproefd hebt:

De kleur van de wijn kan ook iets over de leeftijd van de wijn zeggen. Rode wijn verkleurt namelijk met de jaren. Vaak begint een rode wijn met een frisse robijnrode kleur en loopt dit over naar doffer rood met een oranje of bruine rand. Is de wijn lichtbruin dan is deze hoogstwaarschijnlijk niet meer goed: de wijn is dan te ver heen en geoxideerd.

Je kan dus een hoop over de wijn te weten komen door naar de kleur wijn te kijken. Ook de helderheid zegt iets over de wijn: zitten er koolzuurbelletjes in of niet? Daarnaast kan je ook iets te weten komen over de hoeveelheid alcohol in de wijn. Als je de wijn in het glas walst, vormt zich vaak een ‘traan’ in het glas. Hoe dikker deze traan is, des te meer alcohol er in de wijn aanwezig is.

Alles over wijnen en wijn kleuren bij Wijnbroeders

Houd jij wel van een lekker glas wijn zo nu en dan? Wil je graag meer te weten komen over alles wat met wijnen te maken heeft? Houd de blogs van Wijnbroeders goed in de gaten. Nu ben je op de hoogte over de betekenis van de rode wijn kleur, maar we hebben ook een blog over hoe witte wijn aan zijn kleur komt. Benieuwd? Lees de blog snel.