Tannine wijn: alles wat jij moet weten

Als wijnliefhebber lees je vast eens iets over wijnen. De kans dat de term ‘tannine’ voorbijkomt is groot. Wijn en tannine gaan vaak hand in hand. Maar wat is tannine nu precies? Hoe werkt deze stof en zit tannine in elke wijn of bestaat er ook wijn zonder tannine? Alles wat jij moet weten over tannine lees je hier.

Wat is tannine?

Tannine, ook wel looizuur genoemd, is een chemische verbinding in wijn. Tannine kan tijdens de rijping of het gistingsproces vrijkomen:

  • Tannine kan afkomstig zijn uit de houten vaten waarin de wijn gerijpt wordt
  • Tannine kan afkomstig zijn uit de druivenschillen, druivenpitten en druivensteeltjes tijdens het gistingsproces
  • In enkele gevallen kan tannine ook kunstmatig aan de wijn toegevoegd worden

Wat is de functie van tannine?

Tannine in wijn heeft twee functies:

  1. Tannine remt de groei van bacteriën en zorgt er op deze manier voor dat wijn langer houdbaar is
  2. Tannine zorgt er ook voor dat de wijn geleidelijk rijpt, hierdoor krijgen de geur- en smaakstoffen de kans om zich op het juiste tempo te ontwikkelen

Hoe smaakt tannine?

Ben jij benieuwd hoe tannine smaakt? De smaak is vergelijkbaar met het kapotbijten van een druivenpit of het drinken van koude thee. Deze wrange smaak zal jouw mondhoeken iets laten samentrekken. In een glas wijn kan de tannine wat droog en bitter proeven. Proef jij sterk de tannine in wijn, dan betekent dit niet direct dat de wijn niet meer goed is. De ene wijn bevat meer tannine dan de andere wijn.

Tanninegehalte hoger in rode wijn

Wanneer bevat wijn veel tannine? Het tanninegehalte hangt samen met de volgende punten:

  1. Hoe dikker de druivenschil, des te meer tannine
  2. Hoe langer de schil, pitten en steeltjes gisten, des te meer tannine
  3. Hoe donkerder (roder) de wijn wordt, des te meer tannine de wijn bevat

Betekent dit dat witte wijn, wijn zonder tannine is? De bereiding van witte wijn is anders dan de bereiding van rode wijn: waar er bij de gisting van rode wijn schillen, pitten en steeltjes in de tank zitten, is dit bij witte wijn niet het geval. Deze druiven worden eerst geperst. Hierdoor komt enkel het sap in de tanks terecht en bevat witte wijn dus minder tot soms geen tannine. Het nadeel hiervan is dat witte wijn minder lang houdbaar is.

Meer weten over wijn? Wijnbroeders blogs

Wil jij meer leren over wijnen? Op de website van Wijnbroeders vind je diverse blogs. Hier vertellen wij jou alle in’s en out’s over wijnen. Heb jij bijvoorbeeld al onze blog gelezen over de houdbaarheid van wijn, de juiste temperatuur van wijn of ben je benieuwd naar de beste wijnglazen? Wijnbroeders vertelt het jou allemaal!