Hoe lang is wijn houdbaar na openen?

Heb je genoten van een goed glas wijn, maar gaat de fles niet in één keer leeg? Maak je niet druk, je hoeft de overgebleven wijn niet direct door de gootsteen te spoelen. Het verschilt per wijnsoort, maar over het algemeen kan je de fles nog prima enkele dagen bewaren. Zo verspil je geen wijn én geniet je een andere dag weer van een lekker glas. Hoe lang kan je wijn bewaren? We vertellen het je in deze blog.

Hoe lang kan je een geopende fles wijn bewaren?

Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.

Rode wijn bewaren

Hoe lang kan je rode wijn bewaren? Een geopende fles rode wijn is wat lastiger smaakvol te houden dan andere wijnen. Binnen twee à drie dagen is de wijn nog te drinken. Bewaar je geopende rode wijn langer, dan gaat dit ten koste van de smaak.

Tip: Rode wijn bewaren na openen, kan het beste op een donkere en koele plek. Op deze manier geniet je van de optimale smaak van de wijn. Dit geldt ook voor het bewaren van een ongeopende fles rode wijn.

Witte wijn bewaren

Je kan een geopende fles witte wijn tot maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Wel merk je bij witte wijnen na één dag al verschil. Dit verschil betekent niet dat de wijn niet meer goed is, maar je zal merken dat de frisse en fruitige smaak vermindert. Bewaar je witte wijn langer dan een week, dan zal deze een zure smaak krijgen.

Rosé wijn bewaren

Rosé kan je net als de witte wijnen langer bewaren. Tot een dag of vijf is de wijn nog prima van smaak, enkel de fruitige smaak kan verminderen. Ook hier geldt: bewaar de fles rosé na openen in de koelkast.

Champagne en mousserende wijnen bewaren

We raden het eigenlijk af om champagne en mousserende wijnen te bewaren. Het is mogelijk om deze wijnsoorten binnen drie dagen te drinken, mits gekoeld bewaard. Vaak is de smaak al na één dag verdwenen en ook het aanwezige koolzuur verdwijnt erg snel: een goede reden om de fles in één keer leeg te drinken.

Open wijn bewaren, wat gebeurt er?

Als wijn te lang open staat, gaat de wijn in de fles oxideren. Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof (dus wanneer de fles geopend wordt) gaat dit proces van start. Dit is de reden dat wijn die te lang openstaat, een zure en azijnachtige geur en smaak krijgt.

Geopende fles wijn bewaren: het oxidatieproces vertragen

Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.

Wijn bewaren met behulp van Wijnbroeders

Heb jij dus na een gezellig avondje borrelen nog wijn over? Je kunt de wijn vaak nog prima enkele dagen bewaren, verspillen zou zonde zijn. Zit er nog maar een klein restje in de fles en weet je niet goed wat je hiermee moet doen? Eerder gaven we 4 tips om geen wijn te verspillen, lees deze blog snel om optimaal te genieten van jouw wijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.