10 vragen en antwoorden over wijn

Drink jij graag een lekker glaasje wijn, maar weet je eigenlijk nog weinig van wijn af? Bij wijn drinken komt een hoop kijken. Denk bijvoorbeeld aan de smaak, het glas, het inschenken en het ontkurken. In deze blog beantwoorden we tien veel gestelde vragen over wijn.

Vraag 1: Welke wijnglazen zet je op tafel?

Wil je wijn drinken tijdens het diner en ben je benieuwd welke wijnglazen je op tafel moet zetten? Het antwoord is: één glas voor witte wijn, één glas voor rode wijn en een glas water. Het glas met water hoort altijd het kleinst te zijn.

Vraag 2: Hoe bewaar je wijnglazen?

Veel mensen zetten de glazen op zijn kop. Dit is geen aanrader aangezien de glazen nu muf gaan ruiken. Zet wijnglazen dus altijd rechtop in de kast of op een plank. Er kan nu wel wat stof in komen, veeg de wijnglazen voor gebruik dus altijd even schoon met een doek.

Vraag 3: Hoeveel wijn schenk je in?

Hoeveel wijn moet er in een glas? Je wilt niet gierig overkomen, maar ook niet onwetend overkomen door te veel wijn in te schenken. De hoeveelheid wijn per glas is afhankelijk van het soort wijn. Drink je witte wijn en rosé? De wijn hoort dan net iets boven de bolling van het glas te komen. Bij rode wijn schenk je net niet tot dit breedste punt en voor champagne of proseccco vul je de helft van een langwerpig glas.

Vraag 4: Hoe ontkurk je een wijnfles?

Snijd allereerst met het mesje aan de kurkentrekker het loden kapje weg. Plaats vervolgens de spiraal in het midden van de kurk. Draai nu met beleid de kurk rustig uit de fles. Zo voorkom je dat de kurk breekt.

Vraag 5: De kurk is toch gebroken, wat nu?

Probeer het deel van de kurk dat nog in de fles zit te verwijderen, zoals beschreven bij tip 4. Let bij het indraaien van de spiraal goed op dat je de kurk niet verder omlaag duwt.

Vraag 6: Er zitten per ongeluk kurkdeeltjes in de wijn, kan ik het nog drinken?

Ja zeker. Je kunt de wijn prima drinken als er wat kurk in gevallen is. Verwijder de grotere stukken gewoon met de hand of een lepel. Zijn de kurkdeeltjes daar te klein voor? Gebruik dan een zeef.

Vraag 7: Hoe weet je of een wijn kurk heeft?

Als een wijn kurk heeft, is deze ondrinkbaar. De wijn ruikt dan erg muf en chemisch. Maar proef de wijn altijd eerst voor je een hele fles weggooit. Laat de wijn ontluchten in een glas of karaf: andere vreemde geurtjes zullen verdwijnen, maar kurk niet. Aan de smaak merk je daarna snel of de wijn nog goed is of niet.

Vraag 8: Moet je witte wijn voor rode wijn serveren?

In welke volgorde moet je verschillende wijnen eigenlijk serveren? Wit voor rood is in principe niet noodzakelijk. Belangrijker is: schenk de mindere wijn voor de goede wijn en schenk jongere wijn voor oudere wijnen.

Vraag 9: Hoe lang moet witte wijn koelen?

Je wilt natuurlijk wijn op de beste temperatuur schenken. In onze blog over de juiste temperatuur voor wijnen lees je hier alles over!

Vraag 10: Klopt het dat je van witte wijn sneller hoofdpijn krijgt?

Hoofdpijn na wijn komt niet vaak door het soort wijn, maar door de hoeveelheid gedronken wijn. Wel kan witte wijn meer sulfiet bevatten. Dit stofje kan inderdaad tot hoofdpijn leiden.

Wijn bestellen bij Wijnbroeders

Krijg jij na het lezen van deze blog ook zo’n zin in een lekker glas wijn? Neem eens een kijkje in het assortiment van Wijnbroeders. Witte wijnen, rode wijnen, rosé wijnen of mousserende wijnen. We hebben het allemaal. Wilt u graag verschillende wijnen proberen of een pakket cadeau geven? Probeer dan eens een wijnpakket van Wijnbroeders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.