Tips voor lekkere zomerwijnen…

De zomer is in Nederland niet alleen officieel, maar ook wat betreft het weer begonnen. Dat vraagt om een koelkast vol zomerwijn. Hierbij denk je al snel aan witte, jonge, fris- en fruitige wijnen. Maar ook een rode wijn kan lekker zijn bij zomers weer. En natuurlijk is er nog de zomerse rosé:  een dorstlessende, droge rosé of een heerlijk mousserende, fruitige rosé. Hieronder geven wij een aantal suggesties voor zomerwijnen.

Frisse witte dorstlessers bij zomerse temperaturen

Gaat het om fris en fruitige wijnen zijn de Sauvignon Blanc en de Chardonnay bij de meeste mensen bekend. In ons assortiment twee verrassende witte wijnen: de Marlborough Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland en Lorimer Chardonnay uit Australië. Een alternatief als dorstlesser is een Pinot Grigio of een Chenin Blanc.

Rosé een zalige zomerwijn

Rosé wijn is en blijft dé verfrissende zomerwijn bij uitstek. Rosé wijnen worden vandaag wereldwijd gemaakt. Ondanks de groeiende concurrentie komen de beste rosé wijnen uit Frankrijk. Wijnen met frisse zuren die zich zowel op een schaduwrijk terrasje als bij zomerse gerechten uitstekend laten drinken. Hoe lichter de wijn hoe meer hij verfrist. Een rosé uit de Provence smaakt iedereen. Onze aanrader is de Sables Azur Rosé Côtes de Provence

Rode zomerwijnen

Bij warmere temperaturen drinken we ineens geen rode wijnen meer. Als het warm is zijn we juist op zoek naar frisheid, zuren en fruit. We zijn snel geneigd om witte en rosé wijnen te gaan drinken, maar ook rode wijnen kunnen prima gedronken worden in de zomer. We moeten alleen goed weten wélke en hoe.

Let goed op de serveertemperatuur van de wijnen!  Zet rode wijn een kwartiertje in de koelkast voor de juiste temperatuur op een warme zomerse dag. Ook het alcoholpercentage van rode wijn is belangrijk. Kies voor rode wijnen met een lager alcoholpercentage (tussen de 12 % en 13,5 %). Deze wijnen zijn vaak meer op fruit en frisheid gemaakt dan op kracht, tannine en rijpheid. En deze wijnen zullen door het vooraf koelen minder smaak verliezen dan krachtige wijnen met een hoog alcoholpercentage.

Wijnen die geschikt zijn om te koelen en een lager alcoholpercentage hebben, komen uit in landen met een koel klimaat zoals Duitsland, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland en Noord-Frankrijk. Enkele voorbeelden van goede rode zomerwijnen zijn wijnen van de druiven Pinot Noir en Zweigelt. Wij adviseren voor deze zomer de Stoneleigh Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland en de Falkenberg Zweigelt uit Oostenrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.