Primitivo

Voor veel druivensoorten is een hete zon een noodzakelijke voorwaarde om te rijpen. Primitivo is ‘de’ druif die groeit waar het klimaat warm is. De primitivo is een blauw druivenras uit Puglia (in het uiterste zuiden van Italië).  Puglia wordt ook wel ‘de rijzende ster van de Italiaanse wijnbouwgebieden’ genoemd. De primitivo valt bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak omdat de wijn van de primitivo druif vlot drinkbaar is en intens fruitig.

Bekijk en ontdek het complete aanbod van wijnen van de Primitivo druiven op onze site. Stel zelf uw doos met wijnen samen, de  bezorging is gratis; afname is in een veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Primitivo

Primitivo: Smaak

Vroeger werd de Primitivo alleen maar gebruikt als smaak- of kleurversterker van andere rode wijnen die minder body hadden. Moderne technieken hebben de ontwikkeling van de Primitivo een andere wending gegeven. Tegenwoordig brengt dit druivenras soepele en intens smakende wijnen voort van een heel goede kwaliteit. Opvallend in de smaak zijn zoete kersen, frambozen, specerijen en chocolade.

Regio`s van Primitivo

Primitivo is een druivenras dat eigenlijk alleen wordt aangeplant in het Italiaanse Apulië (Italiaans: Puglia). Ook in Campanië is dit druivenras wel te vinden. De Primitivo groeit voor t grootste gedeelte op laag gelegen wijngaarden, ook dicht bij de zee. Maar ook op hoger gelegen wijngaarden groeien de druiven van de primitivo; hier zijn de dag- en nacht temperaturen verschillend, waardoor deze druiven weer anders rijpen. Door een rustige rijping gedurende  een langere tijd krijgen de druiven mooiere aroma’s en frisse zuren. In wijngaarden die lager zijn gelegen en waar de temperatuur gelijkmatiger is, rijpen druiven met een meer warm karakter.

Geschiedenis van Primitivo

De druif heeft een lange geschiedenis in Puglia; er gaan zelfs verhalen dat Jezus Christus deze wijn al gedronken zou hebben. Wel is onderzocht dat de primitivo geen Italiaans druivenras was; de druif moet vanuit een ander land binnengebracht zijn. Het land van oorsprong was echter nooit duidelijk. Een halve eeuw geleden begon men te vermoeden dat de Primitivo verwant was aan de Californische Zinfandel. Er ontstond een welles-nietes discussie, waarna in 2002 zelfs DNA onderzoek aan de Davies universiteit in Californië gedaan is naar verwantschap. Wat bleek? De Zinfandel en de Primitivo hebben genetische overeenkomsten en de oorsprong van beide rassen ligt noch in Puglia, noch in Californië. Wel hebben ze dezelfde ‘moederdruif’ die haar oorsprong in Kroatië vindt. Hoe het ook is….. door het succes dat Zinfandel vanaf circa 1985 kende in Californië zijn wijnliefhebbers ook de Italiaanse Primitivo (weer) gaan waarderen. Het is zeker niet overdreven als we zeggen dat Primitivo de laatste 25 jaar een come-back heeft gemaakt.

De naam ‘Primitivo’

“Waar komt deze naam vandaan?” zult u zich misschien afvragen. Heeft het iets te maken met ‘primitief’?  Primitivo komt van het Latijnse woord ‘primativus’, wat ‘eerst rijp’ betekent. De eerste druiven worden geoogst in augustus. Niet alle primitivo druiven zijn zo vroeg rijp; deze druivenplant maakt weer opnieuw bloesem en groeit gewoon door.  Bij de Primitivo kunnen de druiven van de tweede bloei gewoon geoogst worden; sterker nog: ze dragen bij aan een veel betere wijn, omdat ze later en bij een lage temperatuur rijpen bevatten ze fijne aroma’s en mooie zuren. In de meeste gebieden noemt men deze trossen van de tweede bloei, met zijn kleine druiven ‘San Martino’ druiven, omdat ze pas tegen Sint Maarten (11 november) rijp zijn. Kortom: Primitivo levert twee oogsten per jaar, een in augustus en een tegen eind september. Van de druiven van de eerste oogst wordt de primitivo geproduceerd.