Wijndruiven oogsten: hoe werkt het precies?

Voordat jij lekker geniet van een goed glas wijn, gaat hier een heel proces aan vooraf. Van wijnboeren tot machines: er gebeurt een hoop tot druiven veranderen in een heerlijke wijn. In deze blog vertellen wij jou de eerste drie stappen van druiven oogsten. Wil jij weten hoe wijn tot stand komt? Lees dan snel verder.

Stap 1: Wanneer druiven oogsten?

Wanneer zijn de wijndruiven rijp? Druiven oogsten kan beginnen zodra de druiven rijp zijn, maar wanneer is dit nu precies? Er zijn verschillende onderdelen waar een wijnboer naar kijkt. Zo bevat een druif suikers en zuren. De suiker zorgt voor de alcohol, de zuren zorgen voor de houdbaarheid van de wijn en de frisse smaak. Deze twee onderdelen moeten goed in balans zijn, wil een druif rijp genoeg zijn om geplukt te kunnen worden.

Hoe testen de wijnboeren of een druif rijp is? Met een meetinstrument, een refractometer, kunnen ze het suikergehalte meten. Dit apparaat geeft aan hoeveel suiker de druif bevat en welk alcoholpercentage dit vervolgens kan worden in de wijn. Tegen de tijd dat het groeiseizoen afloopt kan deze verhouding elke dag flink veranderen. Het is voor de wijnboeren daarom erg lastig om het juiste plukmoment te bepalen.

Naast de suikers en de zuren wordt er ook gekeken naar de kleur van de schil, de dikte van het sap én de structuur van de pitten. Exact meten lukt niet bij het ontdekken van de rijpheid; voelen kunnen de wijnboeren daarentegen wel erg nauwkeurig.

  • De druif pletten: wijnboeren doen dit tussen de duim en wijsvinger en schuiven vervolgens de schil tegen elkaar. Voelt dit zacht en glad, dan is de druif rijp. Voelt dit stroef, dan is de druif nog niet klaar voor de oogst.
  • De kleur van de druif: zijn de vingers na het pletten blauw? Hoe blauwer de vingers, hoe rijper de druif. Het kleurstof gehalte is nu hoger, dit is met name belangrijk voor rode wijnen.
  • De pitten en de schil proeven: door hierop te kauwen proeft de wijnboer hoe rauw of rijp de tannine is.

Stap 2: Druiven oogsten

Een wijnboer kan op twee manieren zijn druiven oogsten: met de hand of machinaal. Een machine werkt sneller en is goedkoper, maar deze kan niet op alle plekken komen. Een plukker werkt langzamer en is duurder, maar kan goed bij alle druiven.

Wist je dat een plukmachine dezelfde hoeveelheid wijndruiven kan oogsten als wel 40 tot 50 plukkers bij elkaar? Plukmachines schudden of trillen de druiven heel zacht van de wijnstok los. Vaak worden wijndruiven in warme gebieden ’s nachts of ’s ochtends vroeg geplukt. Dit heeft te maken met het oxidatieproces: Tijdens het plukken worden de trossen in kratten op elkaar gelegd. Hierdoor kunnen de druiven onder het eigen gewicht kapot gaan. Het sap van de druiven komt nu in aanraking met zuurstof: er treedt oxidatie op. Deze oxidatie kan worden versneld door warmte. De kwaliteit van de druiven wordt dan minder en dit gaat ten koste van de frisse aroma’s. Door de druiven op koelere momenten te oogsten wordt dit voor een groot deel voorkomen. Na het plukken worden de druiven direct gekoeld vervoerd naar het wijnhuis. 

Stap 3: Wijndruiven selecteren

Tijdens de selectie van de geplukte druiventrossen worden de rotte en onrijpe druiven (maar ook eventuele takjes, stenen en ander vuil) verwijderd van de goede en rijpe druiven. Net als bij het oogsten van de druiven kan dit door mensen of machines gedaan worden. Over het algemeen wordt dit werk verricht door mensen.

Blijf op de hoogte met Wijnbroeders blogs

Zijn de goede en rijpe wijndruiven gescheiden van de onrijpe druiven? Dan is het nu tijd om de wijnoogst te verwerken: het productieproces kan beginnen. Zo kan jij straks lekker genieten van jouw wijntje. Heb jij een lekkere fles gekocht, maar ben je benieuwd op welke temperatuur je deze het beste kunt bewaren? Of wil je graag weten welke wijnglazen je het beste kunt kopen? Dit en nog veel meer vertellen wij je op onze blogpagina.