Brachetto d’ Acqui

Brachetto d’ Acqui

De verborgen parel uit de Noord-Italiaanse streek Piemonte is Brachetto d’Acqui ; een verleidelijke rode wijn, licht van structuur, licht in alcohol, licht bubbelend, licht zoet en verfrissend. De Brachetto geeft heerlijke geuren en smaken van klein rood fruit: aardbeitjes, frambozen, aalbessen. Bij het nemen van een slok is het voorjaar begonnen. Een wijn die meesterlijk past bij allerlei zoetigheden waarin rode vruchten de hoofdrol spelen. Ook lekker met chocolade-toetjes. Nog beter is de combinatie van deze twee. Brachetto d’Acqui is een echte dessertwijn die ook als aperitief heerlijk is.

Brachetto druif

De Brachetto is een rode druivensoort die al eeuwenlang in Piemonte verbouwd werd, en waarvan de wijn vroeger zelfs geëxporteerd werd. Het is echter geen makkelijk te telen druif, en na de phylloxera epidemie (druifluis) zijn de stokken na WOI op grote schaal vervangen door andere soorten. Gelukkig waren er door liefhebbers hier en daar nog wat stokken overgelaten, en vanaf de jaren ’50 was er een kleine opleving in de productie van Brachetto. De laatste twee decennia hebben een verdere herwaardering en uitbreiding van de soort laten zien. Het belangrijkste aanplantgebied is momenteel de omgeving van Acqui Terme, het productiegebied van de Brachetto d’Acqui, die zelfs een DOCG status heeft gekregen. De wijn bestaat als een licht mousserende frizzante (1-3 bar) en als een mousserende (>3,5 bar) spumante variant, die eigenlijk altijd zoet of licht zoet is.

Productie proces

In beide gevallen wordt de wijn gemaakt door de fermentatie te stoppen voordat alle suiker vergist is tot alcohol, en Brachetto heeft dan typisch ook een laag alcohol gehalte: 5 tot 7 %. Deze manier van wijnmaken vertoont veel overeenkomsten met die van de Moscato d’Asti, zodat de Brachetto ook wel de “rode Moscato” genoemd wordt.

Acqui Terme

Acqui Terme is een stad en gemeente in de Italiaanse regio Piëmont in de provincie Alessandria. De stad ligt op de linkeroever van de rivier de Bormida di Spigno. De Liguriërs stichtten de plaats onder de naam Carystum. In 173 v. Chr. werd deze verwoest en herbouwd door de Romeinen die het de naam Aquae Statiellae gaven. De stad lag aan een belangrijke weg en was een van de belangrijkste thermale badplaatsen van het rijk. Tegenwoordig is Acqui Terme nog steeds een belangrijk kuuroord. Bouwwerken in de stad zijn de kathedraal uit 989 en het 11de-eeuwse Castello dei Paleologi waarin het archeologisch museum is gevestigd. Buiten het centrum staan de resten van een Romeins aquaduct uit de 2de eeuw.

Tip: deze wijn is licht gekoeld het lekkerst.

Een reactie op “Brachetto d’ Acqui

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.