dessertwijn

Dessertwijn

Dessertwijn is voor de liefhebber het ‘pareltje’ van de wijnkelder. Eeuwenlang waren dessertwijnen de meest gewilde wijnen ter wereld, maar in de loop van de vorige eeuw zijn we steeds ‘droger’ gaan drinken. Goede dessertwijn is ondergewaardeerd geraakt. Jammer, want de beste dessertwijnen horen bij de meest bijzondere wijnen ter wereld.
 

La Forge Estate Enigma

La Forge Estate Enigma 2016

Frankrijk | Pays d` Oc
9,95p.st. 7,85p.st. p.st.

Fonseca Special Tawny Port

Portugal | Douro
13,95 p.st.
19,45 p.st.
10,95 p.st.
14,49 p.st.
23,95 p.st.
31,95 p.st.

Dessertwijn

Wanneer drink je een dessertwijn?

De naam doet vermoeden dat je ze alleen na de maaltijd bij een zoet dessert drinkt. Niets is minder waar. Een goede zoete wijn kan je uitstekend als aperitief drinken. Begin een diner eens als voorafje met een zoete wijn. Ook blauwschimmelkazen combineren uitstekend met zoete dessertwijnen. Halfzoete witte wijnen gaan weer prima met salades met blauwe kaas, noten en een zoetzure dressing. Natuurlijk kun je een zoete wijn met een zoet dessert combineren. Let er daarbij wel op dat de balans tussen het dessert en de wijn klopt. Dat betekent dat beide ongeveer even zoet moeten zijn. Na de maaltijd is een zoete dessertwijn ook een uitstekende begeleider van de kaasplank. Vooral Port en zoete Sherry (PX) nemen deze taak graag op zich.

Hoe wordt dessertwijn gemaakt

Rijpe druiven bevatten suiker, die door gisting wordt omgezet in alcohol en dan heb je wijn. Stopt de gisting eerder, dan blijft er suiker in de wijn over en krijg je een zoetere smaak. Dit kan op natuurlijke wijze of doordat de wijnmaker zelf ingrijpt. Zoete wijnen worden meestal gemaakt van geconcentreerde druiven die heel veel suiker bevatten. Die concentratie kan op verschillende manieren gebeuren.

Edele rotting

Door een schimmel (Botrytis Cinerea) die een laagje maakt op de druiven en daardoor gaan rotten. Deze edele rotting  heeft als gevolg dat de druiven gaan indrogen en het suikergehalte geconcentreerd wordt. De verschrompelde druif heeft een suiker gehalte , dat tweemaal zo hoog is als bij normale rijping. Botrytis is wel een veeleisend schimmeltje, alleen als vochtige ochtenden worden gevolgd door hete, droge middagen heb je ideale omstandigheden. Sommige gebieden zijn wereldberoemd hiermee geworden, zoals Sauternes in Frankrijk en Hongaarse Tokaji. Het zorgt voor amberkleurige wijnen met aroma’s van honing en gedroogde abrikozen.

Ingedroogd

Hierbij worden de druiven op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten gedroogd. Het sap wordt geperst en met sap van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen. Tegenwoordig wordt door grote wijnbedrijven ook op industriële wijze, dus niet volgens dit oude ambachtelijke procedé, geproduceerd. De ambachtelijke wordt door kenners echter hoger ingeschat. De bekendste met deze techniek is de Vin Santo uit Toscane. Een mooie combinatie is Vin Santo met Cantuccini. Deze amandelkoekjes doopt men in een glaasje Vin Santo. Een ware delicatesse.

Late oogst

Vendange tardive, vendemmia tardiva, late harvest. Deze termen betekenen allemaal hetzelfde: late oogst. Met de nodige risico’s van bijvoorbeeld vorst of schimmel laat de boer de druiven extra lang hangen, waardoor deze meer suiker bevatten dankzij langere rijping. Wijn van laat geplukte druiven wordt zowel in de Oude als Nieuwe Wereld gemaakt.

IJswijn

IJswijn of Eiswein wordt gemaakt van druiven die bij het plukken en persen nog bevroren zijn. Dat betekent dat er een nachtvorst over de wijnranken is gegaan van -8 C. Door bevriezing van het water in de druif onstaat er een sterke concentratie van suikers, aroma- en smaakstoffen. Het bouquet van de wijn is rijk aan druivenaroma`s, de smaak heeft geconcentreerd fruit en een mooi balans tussen zoet en zuur.

De hand van de wijnmaker

De wijnmaker kan zelf ook een wijn zoet maken door de gisting eerder te stoppen. Dit kan door alcohol toe te voegen die ervoor zorgt dat het gistingsproces ophoudt en er restsuiker in de wijn blijft. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld versterkte wijnen zoals Port, of bij Vin Doux Naturel. Een andere optie is om de temperatuur flink te verlagen tijdens het gisten zodat dit stopt en ook hier restsuiker achterblijft. De overgebleven gisten worden eruit gefilterd en je hebt een heerlijke, licht zoete wijn met relatief laag alcoholpercentage.

Mate van zoetheid

In Duitsland hanteert men een lijstje van benamingen die het suikergehalte van druiven aangeeft tijdens de oogst. Hoe meer suikers de most (sap) bevat, hoe hoger het Öchsle gehalte. Dat loopt van lichtzoet tot weelderig zoet en begint bij Kabinett, gevolgd door Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein en Trockenbeerenauslese.