Duitsland

Duitse wijn

Duitse wijn wint steeds meer aan populariteit. In Duitsland liggen de noordelijkste wijngaarden van Europa rond de 50e breedtegraad. De eerste wijnstokken vinden we ten zuiden van Bonn in het westen van het land, terwijl in het oosten de wijngaarden van Saale –Unstrut en Sachsen nog noordelijker liggen. Op deze breedtegraad is in Frankrijk geen wijnbouw te vinden. In Duitsland worden hier wel wijnen verbouwd omdat hier de wijngaarden in steile beschermende hellingen liggen. Voor zover die naar het zuiden zijn gericht, komt de zon daar bijna loodrecht op te staan en vergaren die druiven voldoende suiker om te rijpen.

Ontdek en bekijk hier ons complete aanbod aan Duitse wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Duitse wijn kopen

Bekende Duitse wijnen

De belangrijkste druivenrassen in Duitsland zijn de witte  Riesling en de blauwe Spätburgunder. Samen zijn ze goed voor een derde van de Duitse aanplant, met een oppervlakte van ongeveer 33.000 hectare. Met name de Riesling heeft de afgelopen jaren internationaal veel furore gemaakt en is inmiddels uitgegroeid tot een trendy druif. Een bekend wijnhuis is de familie Mumm met hun sinds 2005 gerestaureerd kasteel gelegen op de Johannesberg. De fijne Rieslings gedijen uitstekend op de unieke rotsformaties in de directe omgeving van het kasteel. De focus van Weingut Bischel ligt op de Riesling en de Burgunder soorten. Eind 2008 werd het wijnhuis door de Gault Millau Wine Guide 2009 bekroond. In 2013 kwam het Weingut met stip binnen op de lijst van de 100 beste Duitse wijnbedrijven.

Het wijnbedrijf Zimmermann-Graeff & Müller is een van de belangrijkste wijnbedrijven van Duitsland, en tegelijk is en blijft het bedrijf een echt familiebedrijf. Inmiddels is het de vierde generatie van de familie die met zijn kennis, ervaring en daadkracht een de leiding staat van dit mooie bedrijf. Het bedrijf voert een groot assortiment wijnen. Zimmermann-Graeff & Müller verkoopt in totaal 56 miljoen liter Duitse wijn, die wordt geëxporteerd naar meer dan 35 landen. De druiven worden aangeleverd door meer dan 1000 wijnboeren in de wijngebieden van Rheinland-Pfalz. De wijnen onder het label Johannes Egberts zijn een mooi voorbeeld van de aangename Duitse wijnen die hier worden gemaakt.

Druiven in Duitsland

Op grond van verschillende, vooral klimatologische factoren zijn niet alle druivenrassen even sterk vertegenwoordigd in alle gebieden. Terwijl in de meer noordelijke gebieden vooral de witte Riesling de hoofdrol speelt, spelen in de zuidelijker gelegen gebieden de witte Burgunderdruiven en blauwe rassen een grote rol. Van de circa 100 aangeplante druivenrassen, heeft een dozijn echt betekenis voor de markt, met voorop de witte Riesling en Müller-Thurgau, deze laatste ook wel Rivaner genoemd. Die twee samen zijn goed voor ruim een derde van de in totaal ongeveer 102.000 hectare tellende aanplant. Bij de blauwe rassen is de teelt van Spätburgunder en Dornfelder het belangrijkst.

Wijngebieden

Het wijngebied van de Ahr is één van de kleinste wijngebieden van Duitsland. Dit wijngebied wordt gezien als het paradijs voor rode wijnen in Duitsland. Mittelrhein in het het Rijndal tussen Bonn en Bingen is met zijn burchten en wijngaarden op de steile hellingen een bijzonder romantisch stukje Duitsland. De Moezel is de streek waar de Romeinen wijn naar toe brachten en daarmee is het wijngebied langs Moezel, Saar en Ruwer het oudste van Duitsland. Nergens zijn zoveel steile wijngaarden als aan de Moezel te vinden. Rheingau ligt op de rechteroever van de Rijn, op het korte stukje waar de Rijn van oost naar west stroomt, tussen Wiesbaden en Lorch. Het wijngebied Nahe langs de rivier de Nahe wordt beschut tegen de koude wind door de Hunsrück. Rheinhessen daar zie je wijnbergen zover je kunt zien,in het grootste wijnbouwgebied van Duitsland, heeft elk dorp wel zijn eigen wijnbouwtraditie. Pfalz De oudste en bekendste wijnroute van Duitsland, de Deutsche Weinstrasse (duitse wijnroute) ligt in de Pfalz. Hessische Bergstrasse. De wijnbouw in Hessen vindt in twee wijngebieden plaats: Starkenburg ten zuiden van Darmstadt en de Odenwälder Weininsel. De beste wijnen komen van de hellingen langs het Rijndal. Baden als wijngebied is het op twee na grootse gebied van Duitsland en strekt zich uit van de Tauber tot aan de Bodensee Württemberg . Württemberg is het enige wijngebied in Duitsland waar meer rode dan witte wijn wordt geproduceerd. De beste wijnen uit de regio Franken zitten in de Boksbeutel, een typische elipsvormige fles. Würzburg vormt hier het centrum van de wijnbouw. Het kleine wijnbouwgebied Saale-Unstrut ligt in de dalen van de rivieren Saale en Unstrut en Saksen ook een klein wijngebied ligt in de buurt van Dresden. Wijn uit Saksen vind je vooral in de regio zelf.

Geschiedenis van de Duitse wijn

De geschiedenis van de Duitse wijn is nauw verbonden met de Rijn en de Moezel. De Romeinen lieten in de dalen van deze rivieren de traditie van de wijnbouw achter. Net als elders in Europa was het na de val van het Romeinse rijk de kerk die de wijnbouw ter hand name en uitbreidde. Tot in het begin van de 19e eeuw was de verkoop van Duitse wijn voorbehouden aan de kerk. De bezetting door Napoleon zorgde er voor , dat de handel in wijn een wereldser karakter kreeg . Het erfrecht veranderde waardoor alle bezittingen onder de erfgenamen verdeeld werd. Het gevolg daarvan was wel een enorme versnippering van de wijnbezittingen. In de 20e eeuw leidde dit tot 30.000 namen van kwaliteits-wijngaarden. In 1971 bij de invoering van de wijnwet werden de wijngaarden opnieuw ingedeeld en beperkt tot 2600. Op dit moment telt Duitsland 13 streken waar wijn wordt gemaakt met een totaal van 104.233 ha.