Nebbiolo

De Nebbiolo druif is de beste en edelste rode druivensoort van Italië. De Nebbiolo is waarschijnlijk ook een van de bekendste druivensoorten van Italië, en wordt vanwege zijn geweldige kwaliteiten ook wel “de koning” onder de Italiaanse druivensoorten genoemd. Mogelijk komt dit mede door de connectie met de bekendste wijn van deze druif, de Barolo, die ook wel “Wine of Kings and King of wines” genoemd wordt.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan wijnen van Nebbiolo druiven. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen.  Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

 

Nebbiolo

Nebbiolo: smaak

Doordat de Nebbiolo zeer langzaam rijpt moet deze eigenlijk alleen op de warmste hellingen met min of meer zuidelijke expositie. En niet op de hogere delen van de heuvels, maar tot ca 450 m boven zeeniveau. Zeker ook omdat de Nebbiolo typisch een vrij hoog gehalte aan tannines heeft, met name in de schil. Als de druiven niet goed rijp worden blijven de tannines onrijp, groen en hard, en dat wordt helaas niet beter door lange flesrijping. Vanwege deze tannines wordt nebbiolowijn dan ook vaak op hout gerijpt, om zo de wijn zachter en ronder te maken. Maar ook dan blijft het altijd een wijn die vooral als hij jong is merkbare tannines heeft en veel structuur heeft. Vrijwel alle wijnen van de Nebbiolo hebben baat bij flesrijping, soms van maar een paar jaar, maar de crus 10-20 jaar of zelfs nog (veel) meer. Kenmerkend voor de smaak zijn tonen van rood fruit, met name frambozen, florale tonen zoals viooltjes en geraniums, rozenblaadjes, en aardse tonen zoals (bos)grond, paddestoelen en teer. Een ander zeer herkenbaar kenmerk is zijn kleur: Nebbiolo heeft relatief weinig kleur, heeft een bruin-rode kleur en de neiging om bij oudering snel kleur te verliezen (verbruining).

Regio van Nebbiolo

Nebbiolo is een complexe druif om te verbouwen die ook zeer kieskeurig is over de grond waarin deze staat. De druif aardt het beste in kalkgrond met een speciale verhouding van klei en zand zoals deze eigenlijk alleen voorkomt in Piemonte. De druif heeft ook een zeer lange periode nodig om te rijpen en in deze periode moet de plant ook genoeg zon opvangen. De wijngaarden in Piemonte zijn dan ook uitmuntend geplaatst om zo optimaal mogelijk de zon op te vangen. Tot nu toe is het nog geen enkel wijnhuis gelukt om een goede wijn te maken van de Nebbiolo druif buiten Italië, zelfs niet in de zonovergoten landen zoals Chili en Zuid Afrika. De oogst van Nebbiolo druiven vindt plaats in oktober, veel later dan de meeste andere druiven.

Geschiedenis van Nebbiolo

Onzeker is waar de naam vandaan komt, maar een theorie is dat de naam komt van het woord Nebbia wat Italiaans is voor “mist”, door de mistachtige waas die op bijna rijpe druiven voorkomt. Een andere theorie is dat het komt van het woord Nobile dat edele betekent in het Italiaans. Alhoewel de druif waarschijnlijk al eeuwen lang verbouwd werd in Piemonte, is de opkomst en grote roem begonnen halverwege de 19e eeuw. Toen werd de franse wijnmaker Louis Oudart gevraagd om kwaliteit van de plaatselijke wijn te verbeteren. Hij ontdekte dat het fermentatieproces verbeterd kon worden door o.a. toepassing van de zogenaamde ‘malolactische fermentatie’, en dat de druif dan zeer geschikt was voor het maken van droge wijn: tot dan toe was Barolo vooral een zoete wijn.

Geduld

De Nebbiolo druif bevat een zeer hoog tannine gehalte waardoor de meeste wijnen die hiermee gemaakt worden (Barolo en Barbaresco) lang moeten rijpen voordat ze goed te drinken zijn. Terwijl de wijn meestal al na een jaar of 5 als op dronk omschreven wordt is het beter om wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif pas na een jaar of 10 te drinken, mits de wijn goed bewaard is natuurlijk.