Hoe is wijn ontstaan?

Heeft u het ook gevierd, #drinkwijndag? 18 februari vierden we Nationale Drink Wijn Dag, een feestdag waarbij we de liefde voor wijn en haar gezondheidsvoordelen promoten. Wijn is namelijk een wondermiddel, zo is dagelijks een rood wijntje drinken zeker niet verkeerd. De spijsvertering, doorbloeding en het hartritme verbeteren, de vorming van nieuwe vetcellen vertraagt, het voorkomt slagaderlijke verstoppingen en nog veel meer. Daar moet op gedronken worden, cheers! Maar wacht even, waar komt dit wondermiddel eigenlijk vandaan? Hoe is wijn ontstaan? Wijnbroeders geeft antwoord op al uw vragen, zodat u nóg meer kunt genieten van uw wijntje!

Geschiedenis van wijn

Wanneer we de geschiedenisboeken openen, zien we vele afbeeldingen waarop mensen wijn drinken. Tot ver terug in de Romeinse tijd zien we verhalen waarop volop wijn wordt gedronken. Ook in de bijbel zien we bij belangrijke momenten constant rode wijn terugkomen. Wanneer deze alcoholische versnapering is ontstaan, kunnen we niet exact bewijzen omdat er veel informatie verloren is gegaan. Wel is er uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de eerste wijnstokken rond 7000 voor christus zijn ontdekt in het Nabije Oosten, in de stad Kaukasus. Het verhaal dat rond gaat, is dat een herder genaamd Ararat, de eerste wilde druif plukte op een berg. Vervolgens werden deze druiven geperst en bleef dit enige tijd in een ton staan. Hierdoor gingen de sappen gisten, waardoor wijn was ontstaan. Kort na deze ontdekking werd hier dan ook de eerste wijngaard geplant. Het sterke symbolische karakter is altijd in stand gebleven; wijn staat in verband met gezelligheid, cultuur en religie.

Het succes van wijn verspreidde zich al snel in landen langs de Zwarte en Middellandse Zee. Met dank aan de Romeinen is wijn ook verspreid in het grootste deel van Europa. Zij hebben gezorgd voor wijngebieden die we tot de dag vandaag nog kennen, denk aan Catalonië, het Moezelgebied en Bordeaux. Na ondergang van het Romeinse rijk heeft wijn kunnen overleven dankzij de inspanningen van kloosters. Monniken zagen wijn als een heilige plicht en iedere christelijke eredienst dronk men een glas. Toen dit tijdperk was afgelopen, volgde het tijdperk van scheepvaart en internationale handel. Hollanders en Engelsen gingen zich toen op grote schaal bezighouden met internationale wijnhandel. Wijn verspreidde zich razendsnel en na enige tijd werden Nieuwe Wereld landen ook voorzien van wijn. De introductie van wijnbouw gebeurde door Spanjaarden in hun kolonies in Zuid- en Midden-Amerika, door de Nederlanders in Zuid-Afrika en door Engelsen in Noord-Amerika en Australië. Wijn is op wereldschaal en daar mogen we trots op zijn!

hoe is wijn ontstaan

Uitgebreid assortiment wijnen van verschillende jaargangen

Kortom, wijn heeft door de jaren heen een hele weg afgelegd. Gelukkig kunnen we nog iedere dag genieten van de prachtige kunst van wijn. Het sterke symbolische karakter van wijn is altijd tot stand gebleven; het staat verbonden met gezelligheid, cultuur en religie. Wilt u graag wijnen ontdekken uit diverse landen en/of wijnstreken? Bent u benieuwd naar jongere en oudere wijnen? Neem dan gerust een kijkje in onze webshop. Wijnbroeders beschikt namelijk over een uitgebreid en exclusief assortiment van dé meest prachtige wijnen met bijzondere verhalen. Proef wereldwijde wijnen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.