Wat is het verschil tussen chardonnay en sauvignon?

Wanneer u op zoek bent naar een goede droge witte wijn is de kans groot dat u voor een chardonnay of sauvignon gaat. Maar wat is nu het verschil tussen chardonnay en sauvignon? Het zijn beide droge witte wijnen, maar toch zijn er wel degelijk grote verschillen te ontdekken. De chardonnay en sauvignon zijn beide witte druivensoorten waar heerlijke witte wijnen van worden gemaakt. Als wijnliefhebber is het altijd goed om te weten wat het verschil tussen chardonnay en sauvignon is en om te ontdekken wat nu echt uw favoriet is!

Toch is het niet vreemd dat een chardonnay en sauvignon veel verward worden. Wanneer u een strak droge chardonnay drinkt is dit zeer goed te vergelijken met een frisse sauvignon. Een sauvignon blanc uit een warmer klimaat kan daarnaast weer heel zacht zijn en daardoor overeenkomen met de chardonnay. De verschillen komen vooral door het klimaat waar de druiven in groeien.

De grootste verschillen

Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben. Een chardonnay wijn heeft een lagere zuurgraad en is daardoor meestal wat zachter van smaak. Dit komt ook door de tweede gisting die toegepast wordt bij de chardonnay druiven. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen beide wijnsoorten te ontdekken in de fruitsmaken die u proeft. Een sauvignon heeft vaak meer aroma’s van citrusfruit. In een chardonnay wijn proef u sneller zoet fruit als ananas en perzik.

De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op. In de Loire in Frankrijk worden bekende frisse, kruidige sauvignon wijnen gemaakt. Een warm klimaat levert zachte sauvignon wijnen op met opvallende aroma’s van passievrucht, zoals de wijnen uit Californië en Australië.

De chardonnay staat bekend als een zachte witte wijn. Andere kenmerken die veel worden geroemd bij deze wijn zijn de veelzijdigheid en volheid. De chardonnay is een makkelijke druif die het goed doet in zowel koude als warme klimaten. Een koeler klimaat levert bijzondere wijnen op met een hoge zuurgraad en een lager alcoholpercentage. Bij deze wijnen kunt u de aroma’s van limoen en groene appel ruiken. Een warmer klimaat levert zoetere wijnen op met een hoger alcoholpercentage. Daarnaast ruikt u meer tropisch fruit in deze wijnen.

Ontdek hier heel veel chardonnay en sauvignon wijnen

Bij Wijnbroeders vindt u een ruim aanbod van verschillende soorten wijnen, waaronder de chardonnay en sauvignon. We helpen u graag met het vinden van de perfecte wijnen zodat jij kunt proeven en genieten van een goede wijn. Neem ook eens een kijkje bij onze aanbiedingen: hier vindt u regelmatig chardonnay en sauvignon wijnen voor een leuke prijs!