Chocolade-griesmeelpudding

Pouding de semoule au chocolat amer au compote d’orange et glace a la vanille

Chocolade-griesmeelpudding met sinaasappelcompote en vanille-roomijs

Voor 10 personen

Gemaakt op 17 december 2016 met de kookclub Terrinnes des Hommes in het kookatelier van Joop Zwiep te Zweeloo.

Ingrediënten voor de pudding:

5 dl melk

25 gram suiker

50 gram amandelspijs

60 gram griesmeel

8 gram gelatine

90 gram couverture

4 eiwitten

45 gram suiker

2 dl room

Bereidingswijze:

  1. Breng de melk met de suiker en amandelspijs aan de kook en voeg de griesmeel toe. Laat dit 2 minuten doorkoken onder voortdurend roeren en voeg dan de in koud water gewelde gelatineblaadjes toe. Laat dit ook 30 seconden meekoken. Haal de pan van het vuur en meng nu de couverture door de melkmassa laat het afkoelen tot het lobbig wordt. Sla de eiwitten met de suiker stijf in de mengmachine. Sla de room tot slagroom. Spatel nu de eiwitten door de chocolade/griesmeel compositie en daarna de opgeslagen room. Stort het in vormpjes en laat het opstijven in de koelkast.

Voor het vanille roomijs: (bent u niet in het bezit van ijsmachine gewoon kopen in de supermarkt)

8 dl room

1 vanille stokje

7 eidooiers

225 gram suiker

  1. Het vanillestokje over de lengte halveren en het merg eruit schrapen. Doe dit samen met de twee halve stokjes in een pan samen met de room. Breng dit aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een bekken en meng met een garde. Als de room kookt de helft bij de suiker/eidooier mengsel gieten en goed roeren. Doe dit weer bij de helft van de room en maak de eidooiers gaar op laag vuur. M.b.v. een spatel goed in de hoeken en over de bodem van de pan roeren. Als je een “baantje’ kunt trekken over de spatel is de compositie klaar. Zeef dit door een bolzeef en laat snel afkoelen. Daarna op draaien in de ijsmachine en koud zetten in de diepvries op -16 graden.

 Voor de compôte:

7 sinaasappels

60 gram suiker

1 dl witte wijn

1 steranijs

1 el maizena

zestes van 1 sinaasappel

  1. Snij van vijf sinaasappels de schil er af en snij m.b.v. een dun en scherp mes de partjes uit de vliezen. Leg de partjes in een bakje. Pers twee sinaasappels uit en doe dit samen met de witte wijn, suiker en steranijs in een pan. Breng dit aan de kook en laat inkoken tot 2 dl. Bind dit vocht met de maizena door de maizena op te lossen in water en aan het kokende vocht toe te voegen. 5 sec doorkoken en de pan van het vuur halen. Schenk dit vocht op de sinaasappel partjes. Voeg van 1 sinaasappel de zestes toe. Laat afkoelen tot gebruik.

Presentatie:

Stort de puddingvormpjes op de borden en leg hier naast de compote en een bolletje vanilleroomijs

Wijncombinatie

Wijnbroeders adviseert verschillende dessertwijnen die prima combineren met de gerecht. Petalo il Vino dell’ Amore Moscato een heerlijke zoete Prosecco van de Muscaatdruif uit het Veneto wijngebied in Italië is bij uitstek een mooie combinatie met deze chocolade griesmeel. Ook passend is de Nectar Pedro Ximénez Sherry verrassend zoet en vol van smaak met zijn donkere mahoniekleur of de zoveel gedronken Duitse Johannes Egberts Spätlese. Een blend van diverse druiven met zijn geur van vlierbloesem, peer en perzik. De laatste aanbeveling is de San Pedro Late Harvest Riesling uit Chili met zijn strogele kleur en aroma`s van peren en perziken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.