Côtes du Rhône wijnen

Côtes du Rhône wijnen staan er in het algemeen om bekend dat ze zacht, rijk aan aroma en boeket, vol en meestal stevig zijn. Voor de komende maand zijn de wijnen uit de Franse Rhône wijnen de moeite waard om de drinken. Heel goed  passend bij de diverse gerechten. De stevige rode Rhône wijnen drinken we bij wildpatés, gegrild rood vlees, wild, gekruide gerechten en diverse kaassoorten. Probeer ook de heerlijk licht zoete mousserende Melchione de Die Clairette de Die. Deze gedronken kan worden op elk moment van de dag. Gekoeld als een aperitief of veelzijdige partner bij een cake, aardbeien of  walnoten of dessert.

Geschiedenis van de Rhône

Vele eeuwen voor onze jaartelling waren het waarschijnlijk al de Liguriërs. Zij vestigden zich tot vlakbij de tegenwoordige stad Lyon en daar druivenstokken aanplantten. Met de Romeinse verovering van het Rhônedal werd de wijnbouw geïntensiveerd en was er sprake van een behoorlijke productie. Uit de Romeinse tijd zijn er nog vele architectonische overblijfselen te bewonderen. Na de val van van het Romeinse rijk vestigden de Franken (440 tot 900 na Chr.) zich langs de Rhône , zij verwaarloosden de wijngaarden. Vanaf de negende eeuw bliezen de geestelijken nieuw leven in de wijnbouw. In de eeuwen hierop volgend maakte het Rhônegebied een bloeiperiode door. De laatste honderd jaar heeft Côtes du Rhône zich ontwikkeld tot een streek met een goede naamsbekendheid.

De Streek

De rivier de Rhône doorsnijdt het wijnlandschap van het Rhônegebied, met aan weerszijden van de oevers de wijngaarden over een lengte van 200 km. De totale oppervlakte bedraagt 80.000 hectare. Als wijnregio wordt de Rhône opgedeeld in een noordelijke en zuidelijk deel.

Het Klimaat

Door de grote lengte van het gebied zijn er nogal wat verschillen in klimaat. Het noordelijke deel heeft een landklimaat met hete zomers, een warme herfst, koude natte winters en een wisselvallig voorjaar met veel regen. Daarnaast kunnen hagelbuien voor problemen zorgen en natuurlijk niet te vergeten de straffe wind (Mistral). Deze wordt regelmatig van het noorden uit door het Rhônedal wordt geblazen. In de lente verergerd deze Mistral de kou, maar in de zomer na een regenbui droogt de wind de druiven snel en voorkomt schimmelziekten. De zuidelijke gelegen wijngaarden hebben een Middellands Zeeklimaat: hete droge zomers en herfst, milde winters en een zacht voorjaar met voldoende regen. Ook hier ondervindt men veel last van de Mistral. de wijnstokken worden daarom ter bescherming langs draden gespannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.