Wijn en Kaas aangenaam duo

Wijn en kaas wordt gezien als een aangenaam duo. De honderden verschillende  kazen hebben ieder een eigen karakter en daarmee samenhangende smaak. Vandaar dat er zoveel combinaties mogelijk zijn met wijn. Een kaasplateau als eind van een diner. Veel mensen verkiezen een lekker stukje kaas boven een zoet dessert. Kazen komen nog beter tot hun recht met een goede wijn. Hierbij is de truc om voor elk type kaas de begeleidende wijn te vinden. Vanwege verschillende zoutgehaltes, zuurgraden en tannine in de wijn, is lang niet elke kaas-wijn combinatie geschikt.

Witschimmelkazen

Zachte witschimmelkaasjes zoals brie en camembert zijn onmisbaar op een kaasplateau. Zij gaan zeer goed samen met zoete fruitige wijnen of droge witte wijnen. Hierbij zijn wijnen van de Chardonnay-druif bij uitstek uitermate geschikt. De combinatie tussen het smaakgehalte van de witte kaasjes en het fruitige van de wijn zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.

Roodkorstkazen

Roodkorstkazen hebben vaak een heftige sterke smaak en dito geur sensatie. Dit komt mede door de smaak, maar ook doordat ze een plakkerige sensatie in de mond teweegbrengen. Een combinatie met een tanninerijke wijn is dan ongewenst. Een wijn die roodkorstkazen als geen ander complementeert is een wijn van de Gewürztraminer. Een andere optie is een zoete Sherry zoals de Mil Pesetas Pedro Ximénez DO of de Nectar Pedro Ximénez DO

Blauwaderkazen

Blauwaderkazen hebben allemaal een ding gemeenschappelijk, ze zijn altijd pittig en zoutig. Hierbij moet de voorkeur uitgaan naar de zoete witte wijnen.  Ook licht zoete wijnen zijn zeker aan te bevelen. Klassiekers zijn nog altijd de Britse Blue Stilton met Ruby Port

Geiten- en schapenkaas

Geitenkazen staan bekend om hun natuurlijke zuurgraad. Hierdoor zijn wijnen met tannine een slechte combinatie. De zuren uit de kaas en de tannine uit de wijn reageren namelijk anders in de mond. Een goede keuze voor geiten- en schapenkazen zijn dan ook wijnen met een hogere zuurgraad en frisse tonen, zoals een Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en witte Rioja.

Harde- en halfharde kazen

In het algemeen zijn witte wijnen geschikter om te combineren met kaas dan rode wijnen. De harde- en half harde kazen zijn hierop een aangename uitzondering. Neem nou de belegen kazen kazen van de biologische boerderij de Drentse Hoeve rode wijn of een Port laten zich hierbij prima combineren. Hoe ouder de kaas hoe krachtiger de begeleidende rode wijn mag zijn. Goede keuze zijn bijvoorbeeld de Syrah / Shiraz of een Merlot.

Een paar tips!

  • Vaak past witte wijn beter bij kaas dan rode wijn.
  • Zorg dat je niet te veel verschillende kazen gebruikt bij een kaasplankje. Minder verschillende soorten kaas op je kaasplankje maakt het een stuk gemakkelijker om er bijpassende wijnen bij te zoeken.
  • Kazen met een pittig karakter kun je beter combineren met een frisse witte wijn dan met een stevige rode wijn.
  • Proef je veel tannine in je wijn, dan heb je een probleempje, want deze wijnen zijn niet zo goed te combineren met kaas.
  • Ook als er veel hout in de wijn zit, is kaas er niet zo lekker bij.
  • Is de kaas heel erg zout dan kun je er beter geen rode wijn bij drinken. Deze twee zijn niet echt een geweldige combinatie.
  • De zoetheid van de wijn is bij de keuze voor een kaas belangrijker dan het alcoholpercentage.
  • Meestal goed is een lekkere witte wijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.