israel

Witte wijn Israël

Israelische witte wijnen

Wijnland Israël heeft een mild klimaat dat maar twee jaargetijden kent: een lange, droge zomer zonder regen en een regenachtige korte winter met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van 500 mm. De wijnboeren in het zuiden hebben het klimaat van het droge woestijngebied in hun voordeel aangewend. In de eerste plaats bevorderen de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht het behoud van de zuurtegraad in de druiven en ten tweede voorkomt de droogheid de vorming van veel ziekten die wijnstokken en druiven in een vochtiger klimaat kunnen aantasten.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Israëlische witte wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Israelische witte wijnen

Irrigatie en grondsoort

Alle wijngaarden zijn voorzien van irrigatiestelsels volgens de jongste stand van de techniek. De wijngaardgronden van wijnland Israël verschillen qua ligging, topografie en oorsprong: kalkgesteente dat zich in meren afzette, mergel of andere sedimenten zoals harde dolomieten vormen de basis voor de rode tot grijze bodems die in de Judeese bergen rond Massua, in Galilea op de berg Tabor en in de bergketen van het Karmelgebergte tot aan Zichron Jaakov te vinden zijn. Basaltische erupties en lavastromen leidden tot de vorming van een breed spectrum aan basaltkleisoorten en turfsteenbodems, die kenmerkend zijn voor uitgestrekte gebieden in het onderste en bovenste deel van Galilea en het grootste deel van de Golanhoogten. Mariene sedimenten en erosie door uitspoeling vormden de kleigronden van de kustvlakte, aan de voet van de heuvels en in de heuvelachtige valleien die zich in het lagergelegen deel van de bergketens bevinden, terwijl eolische afzettingen bepalend zijn voor de met spoelzand vermengde lössbodems in de Negev.

Wijngebieden

Er zijn vijf voorname wijnstreken van Israël: Karmel, Samson (Sjimsjon), Judea, de Golanhoogten, en de Negev. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golanhoogten. Galilea, het meest noordelijk wijngebied staat hoog aangeschreven. Kenmerkend voor de wijnen uit Galil zijn dan ook de intensiteit van het fruit met behoud van sappige zuren. Shomron, ook bekend als Samaria ligt aan de Middelandse Zee. Kenmerkend voor het klimaat zijn de regenachtige winters en de warme, vochtige zomers. De wijngaarden van Samson liggen ten westen van Jeruzalem, vanaf de kust tot aan de heuvels van Judea. Net als in andere kustregio’s bestaan de bodems voornamelijk uit sand en terra rossa, rode kleiachtige bodemsoort en rijk aan kalk. Harey Yehuda, ofwel de heuvels van Judea liggen tegen Jeruzalem aan. De wijngaarden liggen verspreid in de regio, op heuvels die de wijnstokken beschermen tegen teveel zon en warmte. De wijngaarden van Hanegev liggen in de Negevwoestijn. Om wijnbouw mogelijk te maken zijn de wijnstokken op hoogte aangeplant. Op relatief koele heuvels en worden ze zodanig opgebonden dat de druiven in de schaduw hangen. Irrigatie is noodzakelijk gezien de hitte en droogte.

Witte druiven

Het idee dat goede druivenrassen niet in warme landen kunnen gedijen, is een vooroordeel. Wijnland Israël bewijst met zijn mediterrane klimaat het tegendeel.  het heeft voornamelijk de witte variëteiten Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Bekende wijnen

De eerste Israëlische Montefiores, David en Rachel, zijn de oprichters van de wijnmakerij Montefiore. Beide treden in de voetsporen van hun vader met de wijnhandel, Adam Montefiore, een wijn-industrieel veteraan die veel aan de ontwikkeling van de Israëlische wijnen heeft bijgedragen. Kerem Montefiore Winery weerspiegelt de reis van de familie Montefiore. Het brengt de passie van Italië, de grandeur van Engeland en de trots van Israël bij elkaar. Het wijnhuis combineert de agrarische visie van Moses Montefiore en zijn liefde voor de wijn. De wortels van de Israëlische wijn zijn verweven met de succesvolle Israëlische wijnindustrie van de huidige familie Montefiore.