israel

Rode wijn Israël

Israelische rode wijnen

De wijnhuizen van Israel produceren jaarlijks ongeveer 30 miljoen flessen witte wijn, rosé, rode wijn en mousserende wijn. Het aanbod varieert van de wijn voor alledag, die binnen zes maanden na de oogst moet worden geconsumeerd, tot de meest pretentieuze cuvée die jaren in de kelder kan rijpen. Israel kent vele wijnhuizen.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Israëlische witte wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Israelische rode wijnen

Boutiquewijnkelders

Als gevolg van de verbetering van de wijnteelt en de wijnbereiding ontstond naast de grote wijnhuizen ook een kleine bedrijfstak, de zogenaamde boutiquewijnkelders met zelfgemaakte wijn. In de meest recente statistieken zijn niet minder dan 52 boutiquewijnkelders geregistreerd, waarbij de eigenaars niet alleen de druiven oogsten, maar ook de wijn bereiden en die in hun eigen winkel verkopen. Enkele bevinden zich nog in een betrekkelijk vroeg productiestadium, anderen komen met meer ervaring en verfijnde techniek met goede tot zeer goede, soms zelfs uitmuntende wijnen.

Wijngebieden

Er zijn vijf voorname wijnstreken van Israël: Karmel, Samson (Sjimsjon), Judea, de Golanhoogten, en de Negev. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golanhoogten. Galilea, het meest noordelijk wijngebied staat hoog aangeschreven. Kenmerkend voor de wijnen uit Galil zijn dan ook de intensiteit van het fruit met behoud van sappige zuren. Shomron, ook bekend als Samaria ligt aan de Middelandse Zee. Kenmerkend voor het klimaat zijn de regenachtige winters en de warme, vochtige zomers. De wijngaarden van Samson liggen ten westen van Jeruzalem, vanaf de kust tot aan de heuvels van Judea. Net als in andere kustregio’s bestaan de bodems voornamelijk uit sand en terra rossa, rode kleiachtige bodemsoort en rijk aan kalk.
Harey Yehuda, ofwel de heuvels van Judea liggen tegen Jeruzalem aan. De wijngaarden liggen verspreid in de regio, op heuvels die de wijnstokken beschermen tegen teveel zon en warmte. De wijngaarden van Hanegev liggen in de Negevwoestijn. Om wijnbouw mogelijk te maken zijn de wijnstokken op hoogte aangeplant. Op relatief koele heuvels en worden ze zodanig opgebonden dat de druiven in de schaduw hangen. Irrigatie is noodzakelijk gezien de hitte en droogte.

 Blauwe druiven

Het idee dat goede druivenrassen niet in warme landen kunnen gedijen, is een vooroordeel. Wijnland Israël bewijst met zijn mediterrane klimaat het tegendeel. Van de klassieke blauwe druiven worden in wijnland Israël vooral Cabernet Sauvignon en Merlot verbouwd, Cabernet Sauvignon is de onbetwiste favoriet onder de blauwe druiven, omdat hij het best oud wordt en rijpt. De Merlot druif  is in Israël betrekkelijk nieuw en de Merlot wijnen voldoen geheel aan de trend.

Bekende wijnen

De eerste Israëlische Montefiores, David en Rachel, zijn de oprichters van de wijnmakerij Montefiore. Beide treden in de voetsporen van hun vader met de wijnhandel, Adam Montefiore, een wijn-industrieel veteraan die veel aan de ontwikkeling van de Israëlische wijnen heeft bijgedragen. Kerem Montefiore Winery weerspiegelt de reis van de familie Montefiore. Het brengt de passie van Italië, de grandeur van Engeland en de trots van Israël bij elkaar. Het wijnhuis combineert de agrarische visie van Moses Montefiore en zijn liefde voor de wijn. De wortels van de Israëlische wijn zijn verweven met de succesvolle Israëlische wijn industrie van de huidige familie Montefiore.