Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeelandse wijnen

De wijnbouw van Nieuw-Zeeland staat nog maar in de kinderschoenen maar toch is het een succesverhaal. Tot de jaren `70 van de vorige eeuw beperkte de productie zich tot veelal tot port en sherry. Aanplant van nieuwe rassen opende de poorten naar het vasteland. Met groot succes, want wijn uit Nieuw-Zeeland werd een ware rage. Critici bejubelen de kiwi’s vooral om hun voortreffelijke witte wijn. Veel indruk maakt Nieuw-Zeeland met zijn intens frisse Sauvignon Blanc, volgens sommigen zelfs de beste ter wereld. Deze druif floreert dan ook fenomenaal in de oude rivierbeddingen van de Marlborough-vallei. En het zachte zeeklimaat en de onvervuilde lucht geven de wijn uit Nieuw-Zeeland een unieke puurheid.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Nieuw-Zeelandse witte en rode wijnen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan gerust contact met ons op.

 

Nieuw-Zeelandse wijnen

Bekende wijnen

Het belangrijkste wijnbouwgebied in Nieuw-Zeeland is het op het Zuidereiland gelegen Marlborough. De speciale ligging tussen twee bergruggen in en nabij een grote hoeveelheid water (Grote Oceaan), samen met de unieke bodemgesteldheid (kiezelhoudend), zorgt voor een microklimaat dat uitermate geschikt is voor het telen van wijndruiven. Wijnen uit Marlborough vallen op door hun speciale aromatische kwaliteiten. Met name wijnen gemaakt van het druivenras Sauvignon Blanc doen het erg goed.

Druiven

Als je wijnen van zo´n eind weg haalt, dan kunnen ze maar beter die moeite waard zijn, toch? Welnu, dat is dus ook zo. Nieuw-Zeelandse witte wijnen van de druif Sauvignon Blanc worden tegenwoordig als een van de beste Sauvignons ter wereld beschouwd en ook hun rode wijnen van de Pinot Noir gooien keer op keer hoge ogen in internationale wijnwedstrijden. Witte wijn domineert kiwiland. Enerzijds terecht, anderzijds wordt het tijd dat we onze ogen openen voor de Nieuw-Zeelandse rode wijn. Want de Pinot Noir, Merlot en de Cabernet Sauvignon ontwikkelt zich snel tot de rode wederhelft van de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling en Pinot Grigio.

Wijngebieden

Nieuw-Zeeland heeft negen belangrijke wijn¬regio`s, die in klimaat en terroir (omgevingsfactoren) sterk van elkaar verschillen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de oogstdata voor de Chardonnay. Op het Noordereiland bij de stad Auckland begint de oogst eind februari of begin maart. Op het Zuidereiland bij Otago is dat 6 à 7 weken later: vanaf half april. Nieuw-Zeeland kent de zogenoemde ‘Wine Export Certification’. Men ziet erop toe dat alleen kwaliteitswijnen geëxporteerd worden. Er is een chemische en proeftechnische keuring. Marlborough is het grootste van de drie grootste wijngebieden in Nieuw-Zeeland. De andere twee zijn Hawkes Bay op het Noordereiland en Central Otago op het Zuidereiland. Samen vertegenwoordigen ze negen wijnregio`s. Op het Zuidereiland : Nelson, Marlborough, Canterbury, Otago, Wanaka en Queenstown , op het Noordereiland: Northland, Auckland, Waikato, Bay of Plenty, Hawke’s Bay, Gisborne en Wellington.

Geschiedenis

Wijnbouwer Michael Gillbee hing in het jaar 1883 met zijn maten over de groezelige bar van zijn vaste pub in Auckland. Draaiend van de alcohol vertelde hij over zijn grote droom: uit zijn eigen wijngaard de Bordeaux evenaren met Nieuw-Zeelandse wijn . Al lachend schonken zijn vrienden Michael nog een glas ‘Dally plonk’ in. Want iedereen wist dat wijn uit Nieuw-Zeeland dit kwaliteitsniveau nooit kon halen. Toch was Michael zijn tijd ver vooruit. Hij had nooit het kapitaal om zijn droom waar te maken. De wijnbouwers van de 20e eeuw begrepen eindelijk dat het klimaat en de bodem van Nieuw-Zeeland weliswaar uitdagend, maar ook kansrijk waren. Een grondige renovatie van de Nieuw-Zeelandse wijn was hard nodig. Productie van sherry, port en andere suikerhoudende dranken werd gestaakt. Trendy Chardonnay en Sauvignon Blanc werden de nieuw druiven.