Israël

Israelische wijnen

In Israël worden al duizenden jaren druiven geteeld en wijn geproduceerd. Inmiddels zijn er 300 wijnhuizen in Israël, waarvan 200 ’boutique’ wijnhuizen. De wijn wordt geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Canada maar ook naar Europa. Israël is in vergelijking met landen als Frankrijk, Spanje en Italië nog niet zo bekend als wijnland. Israël is de laatste 10 jaar echter wel enorm gegroeid. Wijnland Israël heeft een mild klimaat dat maar twee jaargetijden kent: een lange, droge zomer zonder regen en een regenachtige korte winter. De wijnboeren in het zuiden hebben het klimaat van het droge woestijngebied in hun voordeel aangewend. In de eerste plaats bevorderen de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht het behoud van de zuurtegraad in de druiven en ten tweede voorkomt de droogheid de vorming van veel ziekten die wijnstokken en druiven in een vochtiger klimaat kunnen aantasten. Alle wijngaarden zijn voorzien van irrigatiestelsels volgens de jongste stand van de techniek.

Ontdek en bekijk ons complete aanbod aan Israëlische witte en rode wijnen. Stel zelf uw doos met wijnen samen, gratis bezorging bij afname in veelvoud van 6 flessen. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact met ons op.

 

Iraelische wijnen

Bekende wijnen

De eerste Israëlische Montefiores, David en Rachel, zijn de oprichters van de wijnmakerij Montefiore. Beide treden in de voetsporen van hun vader met de wijnhandel, Adam Montefiore, een wijn-industrieel veteraan die veel aan de ontwikkeling van de Israëlische wijnen heeft bijgedragen. Kerem Montefiore Winery weerspiegelt de reis van de familie Montefiore. Het brengt de passie van Italië, de grandeur van Engeland en de trots van Israël bij elkaar. Het wijnhuis combineert de agrarische visie van Moses Montefiore en zijn liefde voor de wijn. De wortels van de Israëlische wijn zijn verweven met de succesvolle Israëlische wijn industrie van de huidige familie Montefiore.

Druiven

Het idee dat goede druivenrassen niet in warme landen kunnen gedijen, is een vooroordeel. Wijnland Israël bewijst met zijn mediterrane klimaat het tegendeel. Van de klassieke blauwe druiven worden in wijnland Israël vooral Cabernet Sauvignon en Merlot verbouwd, van de witte variëteiten Chardonnay en Sauvignon Blanc. Cabernet Sauvignon is de onbetwiste favoriet onder de rode druiven, omdat hij het best oud wordt en rijpt. De Merlot druif is in Israël betrekkelijk nieuw en Merlot wijnen voldoen geheel aan de trend.

Wijngebieden

Er zijn vijf voorname wijnstreken van Israël: Karmel, Samson (Sjimsjon), Judea, de Golanhoogten, en de Negev. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in de Karmel en de Golanhoogten. Galilea, het meest noordelijk wijngebied staat hoog aangeschreven. Kenmerkend voor de wijnen uit Galil zijn dan ook de intensiteit van het fruit met behoud van sappige zuren. Shomron, ook bekend als Samaria ligt aan de Middelandse Zee. Kenmerkend voor het klimaat zijn de regenachtige winters en de warme, vochtige zomers. De wijngaarden van Samson liggen ten westen van Jeruzalem, vanaf de kust tot aan de heuvels van Judea. Net als in andere kustregio’s bestaan de bodems voornamelijk uit zand en terra rossa, rode kleiachtige bodemsoort en rijk aan kalk.
Harey Yehuda, ofwel de heuvels van Judea liggen tegen Jeruzalem aan. De wijngaarden liggen verspreid in de regio, op heuvels die de wijnstokken beschermen tegen teveel zon en warmte. De wijngaarden van Hanegev liggen in de Negevwoestijn. Om wijnbouw mogelijk te maken zijn de wijnstokken op hoogte aangeplant. Op relatief koele heuvels en worden ze zodanig opgebonden dat de druiven in de schaduw hangen. Irrigatie is noodzakelijk gezien de hitte en droogte.

Geschiedenis van de Israëlische wijn

In de oudheid lag wijnland Israël aan de ‘historische druivenroute’, de latere wijnstraat van Mesopotamië naar Egypte. Een lange, per schip bereikbare kuststrook bracht de wijnhandel hier tot bloei. Ook het betrekkelijk milde klimaat van deze streek en de open toegang vanuit het binnenland tot de zee speelden een beslissende rol. De Hebreeën beperkten zich aanvankelijk tot de teelt en de bereiding van de wijnen, later begonnen ze ook met de wijnhandel. De voor de wijnbouw geschikte teelgronden streken zich uit van de Golanhoogten en de bergketens van Galilea in het noorden tot aan Be’er Sheva en Arad in het zuiden. Bij wijze van proef werden enige tijd geleden nog verder zuidelijk wijngaarden aangelegd: en wel op de hoogvlakte van Mizpe Ramon. Daarnaast worden druiven ook in Neot Semadar gecultiveerd, een midden in de woestijn gelegen kibboets, ongeveer 50 km ten noorden van Eilat.