Hoe lang is Sauvignon Blanc te bewaren?

Heeft u een heerlijke fles Sauvignon Blanc gekocht of gekregen? Dan vraagt u zich misschien af hoelang u deze kunt bewaren. Hoelang wijn houdbaar is, dat verschilt per fles en hangt af van verschillende factoren. Zo hangt de houdbaarheid onder andere af van het soort druif, het klimaat en de bodem waar deze groeit en de bereidingswijze van de wijn. Voor het overgrote deel van de wijnen dat in de winkel te koop is, geldt dat deze jong gedronken moeten worden. Dit geldt ook voor de Sauvignon Blanc. Meer over deze populaire wijn, de houdbaarheid van de wijn en hoelang u deze kunt bewaren nadat de fles geopend is leest u hieronder.

Oorsprong en smaak van de Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc is één van de meest populaire druivenrassen ter wereld waarvan heerlijke witte wijnen worden gemaakt. Oorspronkelijk komt de druif uit de Franse Bordeaux streek waar de druif als onkruid door de regio groeit. Naast Frankrijk worden er ook Sauvignon Blanc wijnen in andere landen gemaakt. Zo heeft de druif Nieuw-Zeeland als wijnland op de kaart gezet en komen hier geweldige Sauvignon Blanc wijnen vandaan. Daarnaast komen er heerlijke Sauvignon Blanc wijnen uit onder andere Spanje, Zuid-Afrika en Australië.

De Sauvignon Blanc is te herkennen aan zijn superfrisse smaak, de wijn is uitstekend geschikt om te schenken als aperitief en is een geweldige dorstlesser. Een Sauvignon Blanc uit de Loire in Frankrijk is veelal licht van smaak terwijl een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vaak intenser van smaak is. Veel voorkomende eigenschappen zijn aromatische geuren van gras, kruisbessen, grapefruit, asperge en passievrucht en daarnaast is de wijn over het algemeen fruitig, fris en kruidig. De wijn is ook uitstekend te combineren met diverse gerechten zoals frisse salades, schaal- en schelpdieren, visgerechten, sushi of bij asperges.

Houdbaarheid van Sauvignon Blanc

Voor de meeste witte wijnen geldt dat deze het best jong kunnen worden gedronken. Zo’n 95% van alle wijnen is bedoeld om binnen 2 tot 3 jaar te drinken. Daar bestaan uitzonderingen op. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de Duitse Riesling of de Franse Sauternes. De houdbaarheid van een Sauvignon Blanc wijn is 1 tot maximaal 2 jaar, waarbij wordt aangeraden om de wijn binnen een jaar te drinken, dan is deze op zijn lekkerst.

Daarbij is het ook van belang hoe de wijn thuis wordt bewaard. Het beste is om de wijn in een donker ruimte te bewaren die trillingvrij en een beetje koel is zoals een kelder, een kast onder de trap of een wijnklimaatkast. Zorg er in ieder geval voor dat de wijn niet aan verschillende temperaturen wordt blootgesteld. Daarnaast is het aan te raden om wijnflessen met kurk liggend te bewaren zodat de kurk niet uitdroogt. Wijnflessen met een schroefdop kunnen ook staand bewaard worden.

Hoelang bij Sauvignon Blanc goed na het openen?

Wanneer een fles Sauvignon Blanc wordt geopend, komt er zuurstof bij de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn oxideert en de smaak en geur van de wijn veranderen. Kou vertraagt dit proces. Het is daarom aan te raden om een aangebroken fles Sauvignon Blanc direct in de koelkast te zetten met de kurk of schroefdop op de fles. Zo blijft de wijn nog zo’n 2 tot 3 dagen goed. De wijn verliest wel wat van zijn fruitige karakter, proef de wijn daarom zelf en beoordeel of deze nog lekker smaakt nadat deze geopend is. De wijn blijft nog wat langer goed wanneer deze wordt geëvacueerd met behulp van een vacuümpomp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.