Wat zijn biologische wijnen?

Wat zijn biologische wijnen?

In dit blog willen we u graag meer duidelijkheid geven over biologische wijnen. Er springt natuurlijk één vraag direct bovenuit: Is een biologische wijn lekkerder dan een normale wijn? Sinds 2012 is het gehele proces voor de biologische wijnen op de schop genomen. Eerst moesten alleen de druiven biologisch tot stand komen, maar tegenwoordig mag er ook helemaal niks qua chemische stoffen terug te vinden zijn in de landbouwgrond. Toch knap hoe de biologische wijntelers dat voor elkaar krijgen, want dat betekent dat ze nog preciezer aan het werk moeten. Bent u benieuwd hoe zij dit afstemmen met de natuur?

Biologische wijn maken, er komt meer bij kijken dan u denkt!

Bij het produceren van biologische wijnen zijn milieu en smaak de grootste prioriteiten. Bij normale wijngaarden worden er chemische stoffen op gespoten, om zo de oogst te bevorderen, maar bij biologische wijngaarden is dit dus niet zo. De biologische wijntelers willen dat de druiven op geheel natuurlijke wijze het groeiproces voltooien, daarom moeten ze er voor zorgen dat de grond vruchtbaar blijft. Dit doen ze door de landbouwgrond genoeg rust te geven na een aantal oogstseizoenen, om zo bijvoorbeeld uitdroging te voorkomen. Naast de rust voorzien de boeren de landbouwgrond van mengsels van natuurlijke kruiden, zodat de druivenplanten geen ziektes oplopen bij het volgende oogstseizoen. Met name door de bovengenoemde aspecten ontstaan er biologische wijnen die van zeer goede kwaliteit zijn, maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die hierbij komen kijken. Het klimaat is natuurlijk één van de belangrijkste facetten als we praten over een kwalitatieve biologische wijn, daarom worden veel biologische wijnen verbouwd in landen met tropische temperaturen in de zomer. Bijna alle soort wijnen bevatten het conserveermiddel sulfiet, lees hieronder wat sulfiet is en waarom het belangrijk is voor diverse wijnen!

  • Waarom is sulfiet niet te missen in een biologische wijn?
    Door sulfiet blijft uw wijn langer fris en fruitig. Het zorgt er vooral voor dat fermentaties en oxidaties tegengehouden worden. Sulfiet ontstaat ook bij de oogst van druiven en soms wordt er ook nog sulfiet toegevoegd aan de wijn. Bij biologische wijnen wordt dit juist verminderd.
  • Heeft u slechte ervaringen gehad met wijn?
    Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfiet, hierdoor kunnen vervelende bijverschijnselen aan het licht komen. Voor deze mensen zijn er gelukkig oplossingen zoals een sulfietoplosser. De naam zegt het zelf al, hierdoor wordt het sulfietgehalte van de fles wijn volledig opgelost.

Om nog even terug te komen op de vraag: Is biologische wijn beter dan een normale wijn? Volgens verscheidene wijnkenners zijn biologische wijnen lekkerder. Dit komt niet alleen door de vermindering van het sulfietgehalte, maar vooral door de hoeveelheid tijd en werk die erin gestoken wordt door de ervaren wijntelers. Zij weten precies hoe ze hun landbouwgrond moeten behandelen en welke natuurlijke voedingsstoffen gebruikt moeten worden om vervolgens een heerlijke biologische wijn samen te stellen.

De biologische wijnen van Wijnbroeders!

Wilt u na het lezen van dit blog wellicht een biologisch wijntje uitproberen? Met de snelle levering van Wijnbroeders is dat zo geregeld! Daarom hebben we een speciaal biologisch wijnpakket voor u klaarstaan, deze is voorzien van zes heerlijke biologische wijnen én dus perfect om voor uzelf te kunnen oordelen of biologische wijnen daadwerkelijk lekkerder zijn! U kunt natuurlijk zelf ook een pakket samenstellen, twijfel niet en neem een kijkje in ons biologische wijnen assortiment.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.