Welke wijn kiest u bij wildgerechten?

De dagen worden kouder, kleurrijke bladeren vallen van de boom en sfeervolle kaarsjes worden aangestoken in huis. Het herfstseizoen is aangebroken en dit is bij uitstek het seizoen om te genieten van wild. Maar wat past er nu beter bij een goed stuk wild dan een goed glas wijn? Wild heeft een krachtig smaakpalet en past perfect bij het knusse karakter van het najaar. Met de juiste wijn komt het gerecht volledig tot zijn recht en worden unieke smaken aangescherpt.  Het is belangrijk om te weten welke wijn u moet kiezen bij een wildgerecht. De keuze is ontzettend groot en daarom geeft Wijnbroeders u een paar handige tips!

Wild en wijn

Vaak denken mensen bij wildgerechten direct aan een zwaar en stevig gerecht. Dit is niet altijd het geval, er bestaan namelijk ook lichte wildgerechten. Het verschil zit in de levensstijl en voeding van de dieren. Over het algemeen wordt er gesproken over wildsoorten met een meer of minder  uitgesproken karakter. Afhankelijk van de smaakbeleving van het gerecht, kan er een passende wijn worden geselecteerd. Op een rijtje zetten wij welke wijn bij wild past.

Wijn bij fazant
Bij gerechten met fazant kunt u verschillende soorten wijnen serveren. Kies voor een lichte witte wijn met een ingetogen aromatisch karakter. Het bekende gerecht fazant met zuurkool is heerlijk in combinatie met een rijke en complexe Chardonnay of droge Riesling. Fazant kan ook op vele andere manieren bereid worden. Zo is een zachte rode wijn uit de Franse streken Volnay, Pommard en Saint Emilion ook een uitstekende begeleider bij fazantgerechten. Dit zijn wijnen geproduceerd van Pinot Noir, Beaujolais of Sangiovese druiven.

Wijn bij konijn
Net zoals fazant is bij konijn een lichte tot middelzware wijn het geschiktst. Bij dit wildgerecht kunt u zowel konijn met rode wijn en witte wijn combineren. Een witte wijn versterkt het verfrissende karakter van het lichte konijngerecht. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een zachte en lichte wijn uit Frankrijk. De perfecte begeleider van konijn op z’n Vlaams is een Valpolicella Classico of Pinot Gris wijn.

Wijn bij ree
Van een reebiefstuk met rode-wijnsaus kunt u optimaal genieten onder het genot van een mooie volle rode wijn. Serveer een rode wijn gemaakt van de Merlot, Malbec, Cabernet-Shiraz of Rioja Reserva druiven. Gebruik de wijn die u serveert ook in uw saus bij het wildgerecht. Via deze manier komt uw eigen gemaakte reegerecht nog meer overeen met de heerlijke volle rode wijn.

Wijn bij wild zijn
Wild zwijn vraagt om een stoere fles wijn met volle body. Wees niet te bang en kies een stevige wijn die spreekt. Bijvoorbeeld een wijn volledig gemaakt van de Amarone, Syrah of Barolo druiven. Heerlijk in combinatie met wildzwijngoulash. Een uitzondering is dat bij wildzwijn gerechten alle wijnsoorten aansluiten. Afhankelijk van de bereiding kunt u kiezen voor een stevige witte, rosé of rode wijn.

Wijn bij hert
Wat is nou de lekkerste wijn bij een goed stuk hertenbiefstuk met wildsaus? Bij hertgerechten kunt u het best kiezen voor een krachtige rode wijn met een veel smaak. Combineer wijnen die Carmenère of Cabernet Sauvignon druiven bevatten. Deze wijnen zijn net even wat warmer en stoerder en sluiten goed aan bij uw wildgerecht. Kies uw heerlijke wijn bij hertenbiefstuk!

Wijn bij haas
Bij uw hazenpeper kunt u het best kiezen voor een wijn die robuust van smaak is. Een Malbec, Negroamaro of Primitoivo wijn maken dit wildgerecht compleet. Een rode wijn die hoog op smaak is, is de beste wijn bij haas.

Kies uw perfecte wijn!

De vuistregel is dat bij zware en stevige gerechten van rood wild vaak een rode wijn past. Denk hierbij aan haas, hert en ree. Bij wit wild, fazant en konijn, past beter een witte wijn. Enkel bij wild zwijn past een witte, stevige rosé en rode wijn. Opzoek naar de juiste wijn? Ontdek het ruime assortiment van Wijnbroeders waar wijnen worden aangeboden van verschillende soorten druiven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.