Dit is de ideale temperatuur om rode wijn te bewaren

Zin in een heerlijke rode wijn? Of je nu een soepele rode wijn bestelt, een robuuste of juist een zoete rode wijn: je wilt natuurlijk weten wat de ideale temperatuur van rode wijn is om te bewaren. In tegenstelling tot witte wijn wordt rode wijn meestal niet in de koelkast bewaard. Rode wijn wordt meestal buiten de koelkast geplaatst, bij voorkeur op een donkere plek. Want rode wijn kan de smaak verliezen op het moment dat er teveel licht aanwezig is. Hier lees je alles over de ideale temperatuur voor het bewaren van rode wijn.

Rode wijn moet op kamertemperatuur bewaard worden, en hierbij gaat het meestal tussen de 18 en 21 graden. Toch is er een verschil per rode wijn wat de ideale temperatuur voor bewaren is. Zo kan een frisse en fruitige rode wijn het beste tussen 14 tot 16 graden bewaard worden. Andere rode wijnen, zoals krachtige, volle en kruidige of weelderige wijn gedijt het beste bij een wat hogere temperatuur, tussen de 16 en de 18 graden.

Ideale temperatuur rode wijn voor het serveren

Deze temperaturen zijn van belang, omdat de geur en smaak van de wijn op deze manier het beste naar voren komt. Wist dat je dat je rode wijn het beste kort kunt koelen voordat je deze serveert? Op deze manier ervaar je de best mogelijke geur- en smaaksensatie van een rode wijn. Hoelang moet je een rode wijn koelen?

  • Fruitige rode wijn: 30 minuten laten koelen voor serveren
  • Krachtige en volle rode wijn: 15 minuten laten koelen voor serveren

Ben je een echte wijnliefhebber en heb je vaak wijnen in huis? Dan kun je een echte wijnkast aanschaffen waarmee je de rode en witte wijn op de best mogelijke temperatuur kunt bewaren.

Een geopende rode wijn bewaren doe je zo

Je serveert de wijn dus wat kouder, maar over het algemeen is de ideale temperatuur voor rode wijn tussen de 16 en 18 graden, afhankelijk van de soort rode wijn. Heb je de fles geopend? Dan is het nog beter om de wijn koel en donker te bewaren, zodat de smaak niet verloren gaat. Alsnog kun je de wijn het beste maximaal drie dagen bewaren, omdat de wijn dan in aanraking is gekomen met zuurstof: dit komt de smaak niet ten goede.

Ben je door je voorraad wijn heen? Wijnbroeders heeft een groot assortiment met verschillende topwijnen vanuit de hele wereld. Bestel eenvoudig online en door een snelle levering is je wijnvoorraad snel weer aangevuld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.