Wat is de ideale temperatuur voor rode wijn?

Rode wijn is verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en smaken, maar één ding blijft hetzelfde: de manier waarop je de wijn bewaard. Van rode wijn is bekend dat het bij voorkeur op kamertemperatuur bewaard moet worden. Maar wat is nu de ideale temperatuur voor rode wijn en hoe lang bewaar je jouw rode wijn op deze temperatuur zodra je de wijn geopend hebt? Bij Wijnbroeders kun je niet alleen terecht voor heerlijke rode wijn, maar ook voor informatie over het bewaren van rode wijn en de ideale temperatuur van rode wijn.

Dit is de ideale temperatuur van rode wijn

Het is algemeen bekend dat rode wijn op kamertemperatuur bewaard moet worden. De gemiddelde kamertemperatuur is tussen de 18 en 21 graden. Toch wordt rode wijn vaak ook op kamertemperatuur geserveerd, maar dan komt de smaak en geur niet het beste tot zijn recht. Dit gebeurt namelijk op een iets lagere temperatuur.  Wanneer de geur en smaak van rode wijn het beste tot zijn recht komt, is afhankelijk van het soort rode wijn. Hier vind je een overzicht van de ideale temperatuur van rode wijn per soort:

  • Frisse, fruitige, lichte en soepele rode wijn: 14 – 16 graden
  • Weelderige, zoete rode wijn: 16 – 18 graden
  • Volle, kruidige en complexe rode wijn: 16 – 18 graden
  • Krachtige, robuuste rode wijn: 16 – 18 graden

Serveren na een korte koeling

Je bewaart de wijn dus op kamertemperatuur. Maar voordat je de wijn gaat serveren is het aan te raden om deze eerst kort te koelen. Bij een krachtige rode en volle rode wijn laat je de wijn nog 15 minuten koelen voordat deze geserveerd wordt, op zo’n 18 graden. Een fruitige rode wijn laat je iets langer koelen, zo’n 30 minuten. Wanneer je ze hierna serveert is de ideale temperatuur van rode wijn bereikt en zullen ze nog beter geuren en smaken.

Het is dus goed om te kijken met welk type rode wijn je te maken hebt. Vaak ga je al op zoek naar een specifieke wijn wanneer je een bepaald gerecht maakt. Zo ontdek je op welke temperatuur de wijn het beste bewaard kan worden. Een fles geopende rode wijn kun je tot drie dagen na de opening bewaren. Een soepele rode wijn drink je het beste binnen twee dagen.

Rode wijn bestellen?

Zin in rode wijn? Bestel de beste rode wijnen uit wereldberoemde streken bij Wijnbroeders! Wij hebben een breed assortiment van verschillende rode wijnen van topkwaliteit van over de hele wereld. Bekijk gerust het assortiment en geniet van de rode wijn op ideale temperatuur!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.