Hoe lang kun je rode wijn bewaren?

Als je een goede rode wijn hebt geopend wil je natuurlijk weten hoe lang je deze wijn kunt laten staan. Het is algemeen bekend dat een rode wijn veel minder lang bewaard kan worden dan een witte wijn. Maar hoe lang kun je de rode wijn precies bewaren wanneer je de fles geopend hebt en wanneer je de fles nog dicht houdt? Met de juiste kennis over het bewaren van rode wijn kun je optimaal genieten van je favoriete rode wijnen.

Hoe lang een rode wijn bewaard kan worden is afhankelijk van een aantal zaken. In de eerste plaats gaat het om de aanwezigheid van tannine in rode wijn, maar ook suikers en alcohol spelen een grote rol. De combinatie van deze ingrediënten bepaalt voor een groot deel de mogelijkheid om de rode wijn te bewaren. Daarnaast wordt de het bewaarpotentieel ook beïnvloed door andere zaken, waaronder het oogstjaar, het karakter van de druif, de stijl van de wijnmaker en de kwaliteit van de wijn zelf. Al deze zaken bepalen samen hoe lang een rode wijn bewaard kan worden. Het is dus redelijk moeilijk om te kunnen bepalen wat de mogelijkheden van bewaren zijn.

Bewaarpotentieel van gesloten en geopende rode wijn

Toch zijn er enkele richtlijnen die je kunt gebruiken voor het bewaren van rode wijn. Hoe lang kun je de wijn bewaren op het moment dat je de fles geopend hebt? Over het algemeen is het goed om een geopende fles rode wijn niet langer dan 3 dagen te bewaren. Dit wordt geadviseerd omdat de smaak en kwaliteit van de wijn beïnvloedt worden doordat de wijn in aanraking komt met zuurstof. De wijn gaat oxideren en dat verandert de smaak van de wijn. Het is wel altijd aan te raden om de wijn in ieder geval op een donkere plek te bewaren met een kurk op de fles. Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan. Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken.

Hoe lang kun je rode wijn bewaren wanneer de fles nog ongeopend is? De wijn komt dan niet in aanraking met zuurstof en dus is het bewaarpotentieel nog veel groter. Toch zit er hier ook een limiet aan. Zo kun je een rode wijn gemiddeld 3 jaar bewaren. Er zijn ook wijnen die juist beter worden van flesrijping. Er zijn echte kwaliteitswijnen uit de Bordeaux die je tot wel 10 jaar kunt bewaren in de fles.

Bestel hier de beste rode wijnen

Ben je op zoek naar een goede rode wijn met een goed bewaarpotentieel? Ook die kun je vinden bij Wijnbroeders. Het ruime aanbod van goede rode wijnen zorgt ervoor dat je altijd iets kunt vinden waar je naar zoekt. Een soepele rode wijn of juist een rode wijn met veel tannines die je langer kunt bewaren? Alle soorten rode wijnen vind je bij Wijnbroeders. Bestel gemakkelijk en snel per fles en probeer de vele bijzondere rode wijnen in het assortiment uit tal van populaire en opkomende wijnlanden!