Wat is het verschil tussen merlot en cabernet sauvignon?

Op zoek naar een goede rode wijn? Je hebt de keuze uit verschillende blauwe druivensoorten waar goede wijnen van worden gemaakt, waaronder merlot en cabernet sauvignon. Op het eerste gezicht kunnen deze wijnen erg op elkaar lijken. Beide zijn afkomstig van de cabernet franc en behoren tot de meest populaire blauwe druivensoorten ter wereld. Er worden tal van beroemde wijnen gemaakt van deze druivensoorten. Er zijn toch flink wat verschillen tussen beide wijnen te ontdekken.

 

De verschillen in aroma’s en smaken

Er zijn grote verschillen te ontdekken tussen de merlot en cabernet sauvignon. Dat is de reden dat deze druivensoorten vaak met elkaar geblend worden om zo goede wijnen te maken. Vooral de smaak van beide druiven is erg verschillend. De merlot is over het algemeen zachter en subtieler en daarnaast heeft deze druif minder tannines. Verder is de merlot vaak een wat meer toegankelijke wijn. De cabernet sauvignon staat bekend als een volle rode wijn met veel tannines. Daarnaast worden hier vaak robuuste wijnen van gemaakt met een hoger alcoholpercentage.

 

Een merlot heeft diverse aroma’s, waaronder kersen, pruimen, frambozen, vanille en cacao. De cabernet sauvignon heeft ook aroma’s van kersen, maar daarnaast ook van zwarte bessen, munt, cederhout en tabak. De smaak van beide wijnen hangt sterk af van waar de druiven worden aangeplant. De merlot kan in koele en warme klimaten worden aangeplant, de cabernet sauvignon wordt meestal in warme klimaten aangeplant.

 

Over de merlot en cabernet sauvignon

De merlot kan zowel in een koeler als een warmer klimaat worden aangeplant. Een koeler klimaat zorgt vaak voor lichte en kruidige wijn waar vooral de pruimen en frambozen naar voren komen. Een warmer klimaat levert meer zware en zoete wijnen op waar de geuren van kersen, pruimen, vanille en cacao meer naar boven komen. De merlot levert vooral wat meer toegankelijke wijnen op die ideaal zijn voor de beginnende wijndrinker. Ervaren wijndrinkers kunnen ook kiezen voor een uitdagende cabernet sauvignon.

 

De cabernet sauvignon staat bekend als een volle rode wijn met een wat hoger alcoholpercentage. Deze druiven worden over het algemeen in warme klimaten aangeplant; toch levert dit diverse smaken op. Een cabernet sauvignon uit Californië of Australië bevat vaak wat meer alcohol. In Chili wordt deze wijn wat soepeler en in Zuid-Afrika wordt de wijn wat zwaarder. De druif wordt in Toscane en de Bordeaux vooral geblend met andere druivensoorten, waaronder de merlot.

 

Hier vind je de beste merlot en cabernet sauvignon wijnen

Je kunt bij Wijnspecialist.nl terecht voor zowel merlot wijnen als cabernet sauvignon wijnen. Wil je de verschillende wijnen proberen of ben je op zoek naar een specifieke wijn voor een gerecht? Hier vind je altijd een wijn die aan je eisen en wensen voldoet. Kom je er niet uit? Stel je vraag aan een van onze wijnspecialisten. Dankzij onze nauwe contacten met onder andere Franse wijnhuizen vind je hier een ruim aanbod van kwalitatief hoogwaardige wijnen voor een goede prijs. Ontdek zelf de heerlijkste wijnen uit Frankrijk, Italië, Chili, Australië of een van de vele andere (opkomende) wijnlanden.