Californische wijn

Californië wordt ook wel de Golden State van de Verenigde Staten genoemd. Je denkt er misschien niet meteen aan als je een nieuwe wijn wilt gaan uitkiezen, maar ook in Amerika worden heerlijke wijnen geproduceerd. Californische wijn wordt zelfs gezien als een van de beste Amerikaanse wijnen! Dat komt vooral door het feit dat de zonnige staat aan de kust ligt met een relatief gelijkmatig klimaat. En dat levert heerlijke wijnen op die boordevol fruit zitten. Het groeiseizoen is lang wat ervoor zorgt dat de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Een typische Californische wijn heeft dan ook een rijk fruitaroma en is middelzuur.

De druiven van Californische rode wijn en witte wijn

In Californië wordt ongeveer 90% van alle Amerikaanse wijn verbouwd.  Voor Californische rode wijn wordt cabernet sauvignon veruit het meest gebruikt. Ze hebben meestal een intens bouquet van bramen, kersen en ander donker fruit. De smaak is vol en de structuur stevig. De druif voor witte wijn die in Californië het meest wordt gebruik is de chardonnay. De meeste Californische chardonnays zijn op hout gerijpt en zijn voorzien van fruitaroma’s van bijvoorbeeld peer, perzik en meloen.

De beste Californische wijn kopen

Wil je ook de beste Californische wijn kopen maar weet je niet goed welke je moet aanschaffen? Californië staat er sowieso al bekend om dat de kwaliteit van de wijnen erg goed is. In dat opzicht kun je er dus niet echt naast zitten. Het grootste verschil zit hem tussen de individuele wijnen in de stijlen van de wijnhuizen (of winery’s in dit geval). Het is dan ook belangrijk om te weten of de stijl van een bepaald wijnhuis je aanspreekt. Weet je nog niet welke stijl dat precies is? Dan zit er niets anders op dan wijn van diverse wijnhuizen uitproberen. Niet dat dat nu zo’n vervelende opgave is natuurlijk. Wij raden je in dat opzicht de volgende soorten Californische wijnen aan: Bernardus en Beringer. Het merk Beringer is van twee Duitse broers die in 1868 naar de VS emigreerden. Vandaag de dag staat het wijnhuis nog altijd voor prijswinnende kwaliteit.

Bernardus wijn: Californische wijn met een Nederlands tintje

Het Bernardus wijnhuis is eigendom van een Nederlander en de wijnen worden gemaakt van klassieke druiven. Het was bijna een toeval dat de voormalig autocoureur Ben Pon in 1989 een stuk land op de Californische hellingen achter Carmel Valley Village verwierf. Hij startte daar zijn Bernardus Winery met als doel rode wijnen te produceren die niet onder doen voor wijnen als de Bordeaux of de Grand Cru’s. Zijn wijngaarden zijn zorgvuldig beplant met diverse soorten druiven, zoals de Cabernet Sauvignon, de Merlot, de Cabernet Franc, de Petit Verdot en de Sauvignon Blanc. De Chardonnay wordt gecultiveerd in koelere zeeklimaten zoals Monterey Bay en met een aantal andere druivensoorten worden extra nuances in de Bernardus wijnen aangebracht. Ervaar zelf ook eens de prachtige smaken van de verschillende Bernardus wijnen.