Champagne druivensoorten

Ben je benieuwd welke druivensoorten er in champagne zitten? De volgende drie druiven liggen aan de basis van de lekkerste champagnes: de Chardonnay, de Pinot Noir en de Pinot Meunier. Er zijn heel wat champagnes van de afzonderlijke druivensoorten, maar toch zijn de meeste champagnes een combinatie van alle drie de druivensoorten. Het is werkelijk een grote kunde om verschillende jonge wijnen samen te brengen, elk met hun eigen karakter en kwaliteit. Wat ook komt doordat er niet alleen van deze drie druivensoorten gebruikgemaakt wordt, maar vaak ook van tientallen andere jonge wijnen.

Chardonnay

Bij Chardonnay denken we al snel aan de grote witte bourgognes. Maar ook in champagne wordt deze druif zeer gewaardeerd. Ze levert door de hoge zuurtegraad elegantie, lichtvoetigheid en verfijning aan de champagne. Sommige van deze champagnes worden dan ook graag genuttigd als aperitief. De Chardonnay komt het beste tot haar recht op krijtbodems en de Côte des Blancs is haar bakermat. De druif is wel kwetsbaar voor voorjaarsvorst omdat zij vroeg uitbot.

Pinot Meunier

Eigenlijk kun je de Pinot Meunier op het gebied van champagne zien als het beste paard van stal, ook al heeft iedereen het altijd over de Pinot Noir en de Chardonnay. In veel wijngaarden is deze druif aanwezig en ze wordt vaak verwerkt in de assemblages van champagne. De druif is winterhard en dat is handig in een noordelijk wijngebied. Ze rijpt sneller dan de andere twee druiven. Bovendien heb je ook per hectare veel meer opbrengst van deze druif dan van de Pinot Noir. De smaak is een fris en opwekkend, bloemig aroma. Enige minpuntje is het beperkte rijpingsvermogen, waardoor je deze druif wat minder zal aantreffen in millesémisés en cuvées.

Pinot Noir

Behalve dat van de Pinot Noir rode bourgogne wordt gemaakt, is de druif ook belangrijk bij champagne. De druif is wel kwetsbaar en heeft vaak te lijden van de voorjaarsvorst. Tijdens de rijpingsfase in het najaar is de druif vanwege de compacte trosvorming en de dunne schil van de druiven zeer gevoelig voor rot. Een makkelijke druif is het dus zeer zeker niet. Maar in champagne kan een goed gerijpte en gezonde Pinot Noir een geweldige rol vervullen. De druif zorgt dan voor diepte, structuur, karakter, fruit en is goed te bewaren.