Alcoholvrije wijn: is dat eigenlijk te drinken?

Als je van een glaasje wijn op zijn tijd houdt, kan het toch best zo zijn dat je eens een periode even helemaal geen alcohol wilt drinken. Bijvoorbeeld omdat je een alcoholvrije maand houdt of omdat je tijdelijk geen alcohol mag drinken (zoals tijdens een zwangerschap). Je kunt er dan voor kiezen om alcoholvrije wijn te gaan drinken. Dat ziet er net zo gezellig uit als een echt glas wijn, maar de vraag is ook meteen: smaakt het net zo gezellig?

Allereerst: wat is alcoholvrije wijn?

Als je alcoholvrije wijn drinkt, dan drink je wijn waar de alcohol achteraf uit gefilterd is. Dat wordt gedaan door gebruik te maken van omgekeerde osmose. Het komt er op neer dat de componenten van wijn (water, alcohol en smaakstoffen) gescheiden worden en vervolgens – zonder het component alcohol – weer worden samengevoegd. Dat zorgt er helaas wel voor dat veel aroma’s en het karakter van de wijn tijdens dit proces verdwijnen. Bovendien vindt het proces onder hoge temperaturen plaats, wat ervoor zorgt dat in de wijn een smaak van gekookte aroma’s ontstaat.

Vacuüm is de nieuwe techniek voor wijn zonder alcohol

Maar er is goed nieuws. Er is namelijk een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij de alcohol wordt verwijderd door de wijn in etappes vacuüm te trekken. Dat gebeurt op een lage temperatuur wat een positief effect heeft op de smaak. De wijn behoudt zo veel meer het karakter en de aroma’s. Wat bovendien helpt bij de productie van alcoholvrije wijn is als er druivensoorten gebruikt worden die zelf al veel body en aroma hebben.

Moet je dus alcoholvrije wijn kopen?

Als je alcoholvrije varianten vergelijkt met normale wijn, dan valt meestal op dat de alcoholvrije wijn iets zoeter overkomt. Alcohol maskeert normaal gesproken namelijk het zoetige en fruitige van de wijn. Het hangt overigens ook helemaal van het merk en het soort wijn af of alcoholvrije wijn lekker is. Inmiddels is er in elk geval genoeg op dit gebied verkrijgbaar. Probeer er zelf eens een paar uit en ontdek welke alcoholvrije wijn jij het lekkerst vindt.