Wijn inschenken: zo doe je dat!

En glas wijn inschenken, hoe moeilijk kan het zijn? Het serveren van wijn lijkt op het eerste gezicht inderdaad een eenvoudig klusje. Je pakt een fles (al dan niet uit je wijnkelder), zet er een wijnglas naast, ontkurkt de wijn en begint te schenken… Maar niets is minder waar, want het schenken van wijn verdient echt de nodige aandacht. En dat is goed, want daardoor is het uiteindelijk ook dubbel genieten!

Etiquette bij wijn inschenken

Het op de juiste manier wijn inschenken valt onder de wijnetiquette. Je moet aan allerlei zaken gedacht hebben voordat je probleemloos een glas wijn kunt inschenken voor jezelf of voor je gasten. Zo moet de wijn allereerst de juiste serveertemperatuur hebben. Het type wijn dat je hebt, bepaalt tegelijkertijd ook de gewenste temperatuur om te serveren. Lichte en frisse witte wijnen schenk je het liefst op een temperatuur tussen de 9 en de 11 graden. Vollere witte wijnen mogen iets warmer geserveerd worden, namelijk tussen de 10 en 14 graden. Een jonge, fruitige rode wijn komt het best tot zijn recht bij 14 tot 16 graden en een oudere, complexe rode wijn schenk je het liefst in op een temperatuur van tussen de 16 en 18 graden.

Wijn inschenken in het juiste glas

Of het nu gaat om witte wijn inschenken of rode wijn inschenken: het is altijd belangrijk om je wijn in het juiste glas te schenken. Een goed wijnglas is gemaakt van helder glas, is tulpvormig en beschikt over een bolling die wijder is dan de rand. Zo blijven de aroma’s goed in het glas hangen. Ook zit er een steel aan het glas zodat je het glas kan beetpakken zonder de bolling aan te raken (waardoor de wijn warmer zou kunnen worden). Schenk je wijn in tot aan het breedste gedeelte van de bolling. Dat zorgt ervoor dat je wijn goed kan ademen en je hem kunt rondwalsen.

Wijn inschenken aan tafel

Ga je wijn inschenken aan tafel of wordt er wijn geserveerd aan tafel in een restaurant? Een ober moet altijd het etiket van de fles aan je laten zien. Pas nadat je goedkeurend geknikt hebt, zal hij de bovenrand met een scherm mesje verwijderen en de kurkentrekker in de hals draaien om de kurk er vervolgens met een rustige en vloeiende beweging uit te trekken. Als het nodig is maakt hij de hals van de fles schoon en hij ruikt daarna kort aan de kurk (een goede ober weet zo of de wijn ook kurk bevat). Dan wordt er een bodem voor je ingeschonken om te proeven en wordt de fles met het etiket weer aan je getoond. Ook na je goedkeuring zal een goede ober bij het inschenken van alle glazen wijn het etiket voor iedereen zichtbaar houden.

Meer weten over hoe je wijn moet inschenken?

Ben je graag op de hoogte van alles dat met wijn, wijn inschenken, wijn drinken en nog veel meer te maken heeft? Houd de blogs van Wijnbroeders dan goed in de gaten, want we publiceren regelmatig artikelen die over dit soort onderwerpen gaan.