Wat is sulfiet in wijn?

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: het gebruik van sulfiet in wijn. Maar wat is sulfiet precies en waarom zit er sulfiet in wijn? Is het schadelijk en bestaat er ook wijn zonder sulfiet? In dit artikel krijg je antwoord op deze en andere vragen rondom sulfiet.

Waarom zit er sulfiet in wijn?

De hype rondom sulfiet is eigenlijk begonnen toen de EU zich er mee ging bemoeien. Die stelde namelijk dat je verplicht bent om het gebruik van sulfiet op het etiket van de wijn te vermelden als er meer dan 10 milligram sulfiet per liter in wijn zit. Sulfiet is een conserveringsmiddel. Het bindt zich aan zuurstof en zorgt ervoor dat wijn niet gaat oxideren. En dat is handig voor de kleur en de smaak van je wijn. Zonder sulfiet wordt je wijn namelijk net zo bruin als een appel die je niet snel genoeg opeet. En zonder sulfiet gaat de zuurstof ook met de smaak van de wijn aan de haal zodat de wijn in azijn verandert. Sulfiet  gaat daarnaast ook ongewenste geuren tegen en het doodt bacteriën.

Wijn zonder sulfiet

Je zou nu kunnen denken dat je altijd sulfiet in wijn moet hebben. Maar wijn zonder sulfiet bestaat in principe ook. Gezonde druiven en een goede hygiëne in de wijnkelder maken sulfiet namelijk overbodig. Maar je kunt geen volledig sulfietvrije wijn produceren want een kleine hoeveelheid zwaveldioxide (wat ook sulfiet is) is een van de bijproducten van de metabolische werking van gist tijdens fermentatie. Het is daarom normaal om kleine hoeveelheden zwaveldioxide tegen te komen in gefermenteerde producten zoals wijn. Of simpeler gezegd: wijn kan niet sulfietvrij zijn omdat er tijdens het gistingsproces een beetje natuurlijk sulfiet wordt aangemaakt. Er bestaan wel wijnen zonder toegevoegd sulfiet, maar die smaken lang niet allemaal zoals je zou willen.

Is sulfiet schadelijk?

Sommige mensen zijn bang dat sulfiet schadelijk voor je is. Of dat je er hoofdpijn van krijgt. Maar dat is niet zo, want je krijgt gewoon hoofdpijn van de alcohol. Alleen als je overgevoelig zou zijn voor sulfiet of astmatisch, zou je last kunnen krijgen van sulfiet. Wist je trouwens dat gedroogd fruit (zoals abrikozen) vaak veel meer sulfiet bevat dan wijn? De kans is erg groot dat je daar helemaal geen kater van krijgt. Sulfiet is bij normaal gezonde mensen dan ook helemaal niet schadelijk voor hun gezondheid.

Meer weten over sulfiet in wijn?

Wil je graag alles weten over de aanwezigheid van sulfiet in wijn of over wijn in het algemeen? Houd de blogs van Wijnbroeders dan goed in de gaten, want we publiceren regelmatig interessante artikelen over dit onderwerp.