Port bewaren: hoe en hoe lang?

Heerlijk toch, een glaasje port op zijn tijd? Maar je drinkt waarschijnlijk niet op één avond direct een hele fles leeg. Dus is het van belang om te weten hoe lang je geopende port kunt bewaren. Daarbij maakt het nogal uit om wat voor soort port het gaat. Zo is jonge port bijvoorbeeld veel gevoeliger dan een wat oudere, houtgerijpte port. Oké, je kunt de geopende fles port natuurlijk niet net zolang bewaren als een fles gin of whisky, maar in elk geval zeker een stuk langer dan een fles rode wijn.

Maar hoe bewaar je je port dan?

Het is belangrijk om een fles port op de juiste manier te bewaren. Je sluit hem het beste af met de originele stopkurk en bewaart hem op constante temperatuur. Dat gaat uiteindelijk het beste in de koelkast, want de koele temperatuur zorgt ervoor dat de port minder snel oudert. Als je hem weer gaat drinken, moet je hem wel weer even op kamertemperatuur laten komen voordat je hem gaat inschenken.

Hoe lang kun je Ruby Port bewaren?

Ruby Port is de meest voorkomende port, dus vandaar dat we die als eerste onder de loep nemen. Na opening blijft een fles Ruby Port zo’n twee tot drie weken goed. Wat wel grappig is: de volgende dag smaakt een glas uit deze fles meestal beter dan de avond dat je de fles opende. Het contact met zuurstof zorgt er namelijk voor dat de port zachter en voller wordt.

Andere soorten port bewaren

Een Late Bottled Vintage (ofwel LBV) moet je wel iets sneller opdrinken dan de Ruby Port. Die kan je namelijk maar maximaal een tot twee weken bewaren. Wil je je port echt lang kunnen bewaren? Kies dan voor een Tawny of een Colheita. Dit soort wijnen hebben een houtlagering ondergaan waardoor ze al in contact zijn geweest met zuurstof. Die schrikken niet zo bij het openmaken en kun je daarom meestal twee tot drie maanden bewaren.

De duurste port bewaren? Helaas maar heel kort!

Een Vintage Port kun je helaas maar een paar dagen bewaren en dat terwijl het de duurste port van allemaal is. Je doet er daarom goed aan om voor je deze gaat drinken hem een dag vooraf rechtop te zetten zodat de droesem naar de bodem kan zakken. Decanteren is voor deze port ook zeker aan te raden.

Meer weten over port bewaren?

Ben jij ook zo’n portliefhebber en wil je graag nog meer over port te weten komen? Houd de blogs van Wijnbroeders dan goed in de gaten.